Politie en hulporganisatie hielpen minderjarigen bij moslimhuwelijk

13 mei 2013Leestijd: 2 minuten

De politie Amsterdam-Zuidoost en expertisecentrum tegen huiselijk geweld Fier Fryslân hebben geholpen om een islamitisch huwelijk te sluiten tussen een islamitisch meisje en een Pakistaans-Hindoestaanse jongen. In Nederland is een religieus huwelijk zonder voorafgaand burgerlijk huwelijk strafbaar.

Dat meldt de Volkskrant maandag. Met dit huwelijk werd een ruzie tussen het meisje en haar familie beslecht.

Haar ouders wilden haar uithuwelijken aan een neef in Pakistan, maar het meisje verzette zich omdat zij verliefd was op de Pakistaans-Hindoestaanse buurjongen.

Huwelijkse gevangenschap

Een politieagent uit Amsterdam-Zuidoost vertelt dat de politie het meisje onderbracht bij hulporganisatie Fier Fryslân. Volgens vijf getuigen hebben de politie en Fier Fryslân bemiddeld tussen het meisje en haar familie. Uiteindelijk stemden de ouders in met de partnerkeuze van hun dochter, onder voorwaarde dat het stel islamitisch zou trouwen.

Femmes for Freedom, een organisatie tegen huwelijksdwang, zegt dat de betrokken partijen de wet hebben overtreden. ‘Daarbij hebben de politie en Fier Fryslân de rechteloosheid van het meisje bevorderd. Het risico van huwelijkse gevangenschap voor haar is groot,’ zegt een woordvoerder.

Vol trots

Een woordvoerder van Fier Fryslân ontkent dat de organisatie minderjarigen heeft laten trouwen. Vijf getuigen zeggen dat het expertisecentrum wel degelijk een rol heeft gespeeld in de zaak. De politie zou de oplossing ‘vol trots’ hebben gepresenteerd tijdens een workshop van het ministerie van Sociale Zaken.

De politie bevestigt dat de minderjarigen religieus zijn getrouwd, maar ontkent actief te hebben bemiddeld. ‘De ketenpartners, Fier Fryslân en Jeugdzorg hebben de zaak overgenomen,’ zegt de politie.