Netwerk van artsen fraudeert voor miljoenen euro’s

22 mei 2013Leestijd: 1 minuut
'ANP'

Een netwerk van artsen fraudeert op grote schaal met declaraties bij zorgverzekeraars. Zorgverzekeraars worden voor miljoenen euro’s opgelicht.

Dat zegt zorgverzekeraar DSW tegen RTL Nieuws.

Beroepsfraudeurs

DSW meldt een netwerk van frauderende artsen en handlangers te hebben ontdekt. Het netwerk fraudeert onder meer door cosmetische ingrepen in privéklinieken als ‘medische zorg’ op rekeningen te zetten.

Ook frauderen de artsen met geld uit de geestelijke gezondheidszorg en de AWBZ (langdurige zorg), zegt de zorgverzekeraar. DSW vermoedt dat het om ‘beroepsfraudeurs’ gaat. Het Openbaar Ministerie en de politie zijn volgens de zorgverzekeraar op de hoogte, maar grijpen niet in.

Debat

Eerder kwam al naar buiten dat ziekenhuizen massaal met declaraties frauderen, dat zou om 3 tot 4 miljard euro gaan. Speciale bedrijfjes zouden ziekenhuizen helpen met het ‘optimaliseren’ van hun declaraties, door duurdere behandelingen te declareren dan waar de patiënt echt voor is behandeld.

Minister Schippers van Volksgezondheid (VVD) heeft een grootschalig onderzoek naar fraude in de zorg aangekondigd. Donderdagochtend debatteert de Tweede Kamer over het onderwerp.