‘Machinist ontspoorde giftrein reed veel te hard’

07 mei 2013Leestijd: 1 minuut

De Nederlandse machinist die zaterdag in het Belgische Wetteren een goederentrein met giftige stoffen liet ontsporen, reed twee keer de toegestane snelheid. Ook zou hij een stopsignaal hebben genegeerd.

Dat schrijft de Vlaamse krant De Morgen dat het door de machinist verzonden noodsignaal te horen kreeg.

Vlak voor het ongeval riep de machinist via de intercom ‘O jeetje, ik heb het sein gemist’.

Sein gemist

Wanneer de trein vervolgens crasht, legt de veertiger uit het Zuid-Hollandse Heinenoord aan het seinhuis uit wat er zojuist is gebeurd: ‘Ik ben te hard door de wissels gegaan. Ik heb waarschijnlijk het sein gemist.’

Bronnen rond het onderzoek melden aan De Morgen dat de Nederlander ongeveer 80 kilometer reed terwijl op dat moment 40 kilometer per uur was toegestaan.

Explosie

Toen de machinist doorhad dat hij veel te hard ging, zou hij hard op de rem hebben getrapt. De trein vloog vervolgens van de rails en een grote explosie volgde.

Bij de ontploffing kwam een persoon om het leven en werden tientallen mensen met klachten naar het ziekenhuis gebracht. Twee personen liggen nog op de intensive care. Nog altijd hangen er concentraties giftige stoffen in het gebied.