Lid Hofstadgroep Jason W. op vrije voeten

11 mei 2013Leestijd: 1 minuut

Jason W., die werd veroordeeld omdat hij lid was van de Hofstadgroep, is afgelopen week weer op vrije voeten gesteld. W. heeft tweederde van zijn straf uitgezeten en is daarom onder voorwaarden vrijgelaten.

Het Openbaar Ministerie (OM) bevestigt dat zaterdag. De voorwaarden hebben betrekking op het ‘verminderen van het risico’ op herhaling. De reclassering controleert de naleving op de voorwaarden.

Handgranaat

In december 2010 werd W. in hoger beroep veroordeeld tot dertien jaar cel. Hij gooide in november 2004 in Den Haag een handgranaat naar leden van een arrestatieteam, die hem en zijn handlanger Ismaël A. wilden arresteren. W. was toen negentien jaar.

De advocaat van Jason W. zei eerder dat zijn cliënt publiekelijk afstand heeft genomen van het gedachtegoed dat hij destijds had. ‘Hij heeft bij herhaling zijn spijt betuigd aan de samenleving en de leden van het arrestatieteam.’

Media

Volgens de raadsman wil W. niets liever ‘dan deelnemen aan de samenleving en een bestaan opbouwen’. Zijn cliënt wil daarom geen media te woord staan.

Leden van de Hofstadgroep troffen elkaar in 2003 en 2004 in het huis van Mohammed Bouyeri, de moordenaar van Theo van Gogh, in Den Haag. De leden bespraken de gewelddadige jihad en wisselden daarover gegevens uit.