Kabinet gaat happy hour in horeca niet verbieden

03 mei 2013Leestijd: 1 minuut

Het kabinet komt niet met een landelijk verbod voor happy hours in de horeca. Toezicht op het alcoholbeleid ligt per 1 januari bij gemeenten en zij kunnen met een lokale verordening zelf een verbod invoeren.

Dat schrijft staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA, Volksgezondheid) in een brief aan de Tweede Kamer.

Stunten

Van Rijn zegt dat het uitgangspunt van de Drank- en Horecawet is dat het alcoholbeleid op lokaal niveau wordt uitgevoerd, ook als het gaat om het stunten met alcohol. Bovendien kan ook de alcoholbranche zelf verantwoordelijkheid nemen.

Het CDA wil happy hours en andere ‘zuipstunts’ verbieden om zo het alcoholgebruik vooral onder minderjarigen te beperken. In Rotterdam maakte burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) afspraken hierover met horecaondernemers in twee uitgaansgebieden.

Comazuipen

Het kabinet verhoogt al de minimumleeftijd waarop alcohol aan jongeren mag worden verkocht van zestien naar achttien jaar. De Tweede Kamer stemde hier in maart mee in.

Op deze manier hopen politici vooral het comazuipen onder jongeren te bestrijden. Het aantal comazuipers steeg is de afgelopen jaren gestaag toegenomen en de drinkers zijn steeds jonger.