Huisbezoeken moeten fraude met pgb’s bestrijden

03 mei 2013Leestijd: 1 minuut

Controleurs gaan huisbezoeken afleggen om na te gaan of de zogeheten persoonsgebonden budgetten wel aan zorg worden besteed. Het gaat om ongeveer 30.000 huishoudens die bezoek kunnen verwachten.

Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) wil zo de fraude met deze zorggelden tegengaan, schrijft hij vrijdag aan de Tweede Kamer.

Sjoemelen

De controleurs worden ingezet omdat er voor tientallen miljoenen euro’s met de zogeheten pgb’s wordt gesjoemeld, een trend waar de staatssecretaris zich flink zorgen over maakt.

Een pgb geeft mensen de mogelijkheid om hun eigen zorg te organiseren. In de praktijk gaat het geld echter vaak op aan andere zaken. Ook zouden malafide zorgbureaus pgb’s aanvragen op naam van mensen die van niets weten en het geld vervolgens wegsluizen.

Speciale inspecteurs

Extra toezicht is volgens Van Rijn nodig omdat op dit moment maar 5 procent van de mensen met een pgb intensief gecontroleerd wordt. Volgens de staatssecretaris moet dat 20 procent worden.

Mochten de controleurs bij het huisbezoek een vermoeden krijgen van fraude, dan worden speciale inspecteurs ingezet. Daarvan stelde Van Rijn er eerder 22 extra aan.

Hij vindt de maatregelen nodig omdat ‘ten allen tijde moet worden voorkomen dat mensen misbruik maken van een systeem dat bedoeld is om mensen met een beperking te helpen’.