Huisarts krijgt verbod op behandelen vrouwen

23 mei 2013Leestijd: 2 minuten

Een mannelijke huisarts uit Brabant mag alleen nog maar mannen behandelen. Hij kreeg een verbod op het behandelen van vrouwen, omdat hij twee maal een relatie met een vrouwelijke patiënt was aangegaan.

Dat heeft de tuchtrechter in Eindhoven donderdag bepaald. Het is de eerste keer dat een tuchtrechter een arts een ‘vrouwenverbod’ oplegt.

Betrapt

De huisarts, een getrouwde man, kreeg in 2006 een relatie met een vrouwelijke patiënt. Later dat jaar kreeg hij een relatie met een andere vrouw, die ook een patiënt van hem was. Die relatie duurde vier jaar. Toen de relatie werd ontdekt, lichtte de huisarts zelf zijn echtgenote, collega’s en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in.

De IGZ begon een onderzoek, en de man stopte per direct met zijn werk als huisarts. De tuchtrechter heeft nu bepaald dat hij geen vrouwelijke patiënten meer mag behandelen. Een psychiater heeft namelijk vastgesteld dat de kans dat de man nog een keer een relatie met een patiënt begint ‘laag’ is – er is dus nog altijd een risico, maar het is in de praktijk onmogelijk daar toezicht op te houden.

Nooit

Ivo Sindram, de advocaat van de huisarts, zegt tegen Elsevier: ‘Geen risico bestaat niet. Als je “geen risico” op affectieve relaties met patiënten wil, dan kun je alle zorginstellingen wel sluiten.’ De raadsman heeft nog zes weken om namens de patiënt in beroep te gaan.

Artsen hebben zich te houden aan gedragsregels, die de man heeft overtreden. Artsenorganisatie KNMG heeft een duidelijke richtlijn over relaties tussen arts en patiënt: ‘het mag niet, het mag nooit’. Als een arts en een patiënt toch een verhouding willen beginnen, moet de hulpverleningsrelatie eerst worden beëindigd. Pas na een ‘afkoelingsperiode’, waarin geen contact is toegestaan tussen de twee, is een relatie toegestaan.