Experts: Nieuwenhuizen wel overleden door mishandeling

28 mei 2013Leestijd: 1 minuut

Twee van de drie forensische experts die onderzoek deden naar de doodsoorzaak van grensrechter Richard Nieuwenhuizen concluderen dat hij door schoppen en klappen om het leven is gekomen. Zij zijn het niet eens met de conclusies van een Canadese patholoog.

De Canadees Christopher Milroy zei vorige week dat de mishandeling van Nieuwenhuizen op het voetbalveld niet de doodsoorzaak is.

Fataal

De Belgische hoogleraar Werner Jacobs onderschrijft in grote lijnen de conclusie die zijn collega’s van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) trokken, meldt NRC Handelsblad. Beiden concluderen dat letsel aan het hoofd de grensrechter fataal is geworden.

Bij Nieuwenhuizen ontstond na het incident een scheuring in de halsslagader. In dat geval overlijdt een persoon meestal direct. In het geval van Nieuwenhuizen is niet de complete slagader gescheurd, maar een binnenwand van de ader waardoor een bloedprop ontstond.

Afwijking

Het NFI en Jacobs denken dat de scheur is ontstaan door de ernstige mishandeling. Milroy zegt dat de grensrechter een afwijking had die in uitzonderlijke gevallen kan leiden tot plotseling overlijden.

Woensdag heeft de eerste inhoudelijke zitting plaats over de zaak van Nieuwenhuizen. Zes minderjarige voetballers en de vader van een van hen staan terecht.