Emile Ratelband vrijgesproken van brandstichting

03 mei 2013Leestijd: 2 minuten

De rechtbank in Amsterdam heeft entertainer Emile Ratelband vrijgesproken in de zaak Yellowstone. De rechter acht niet bewezen dat Ratelband medeplichtig is aan het in brand steken van zijn eigen huis.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twaalf maanden cel tegen de bekende ondernemer, maar de rechter oordeelt dat er geen bewijs is dat Ratelband betrokken was bij de planning van de brandstichting.

Volgens de rechter is er wel genoeg bewijs dat Rob Z. betrokken was bij het misdrijf. De rechtbank veroordeelde hem vrijdag tot 20 jaar gevangenisstraf in de omvangrijke Yellowstone-zaak.

Mislukte explosie

In maart 2009 werd een serieuze poging gedaan om het huis van Ratelband op te blazen met kerosine, ethanol, slagpijpjes en een tijdschakelaar. Het kwam niet tot een explosie, omdat het benzinemengsel niet ontbrandde.

Volgens het OM had Ratelband een ‘onmiskenbaar motief’. Zijn vrouw wilde niet in het huis wonen, maar de ondernemer en entertainer had geen geld om het pand te herbouwen.

Onvoldoende bewijs

De rechtbank zei dat er ‘sterke aanwijzingen zijn’ dat Ratelband de opdracht voor de brandstichting heeft gegeven, maar dat het bewijs tekortschiet.

Het proces rond Ratelband is een klein onderdeel van de zogenoemde Yellowstone-zaak rondom Rob Z. Hij zou het brein zijn achter vele criminele zaken, waaronder een aanslag met een handgranaat op een kantoorvilla in Amsterdam-Zuid en een poging tot liquidatie in Gouda.

Straf Koen Scharrenberg

In de zaak rond Ratelband nam Rob Z. volgens het OM een opdracht aan via Panorama-verslaggever Koen Scharrenberg, een vriend van Ratelband. Scharrenberg zou de opdracht tot brandstichting van Ratelband hebben doorgegeven aan Z.

De rechtbank spreekt ook Scharrenberg vrij van de brandstichting wegens onvoldoende bewijs. Scharrenberg krijgt wel vier maanden gevangenisstraf voor oplichting en valsheid in geschriften.