Dreigende evacuatie door stortregens op rampplek Wetteren

07 mei 2013Leestijd: 2 minuten

Door stortregens aan het begin van de avond moeten inwoners van het Belgische plaatsje Wetteren waar dit weekend een giftrein ontplofte, ernstig rekening houden met evacuatie.

 

 

Door de stortregens bestaat de kans dat gifstoffen zich verder verspreiden door het rioleringsstelsel. Hulpdiensten doen permanent metingen. Daar hangt vanaf of en waar mensen hun huis moeten verlaten.

Riolering

Zo’n drie- tot vierduizend mensen in het centrum van Wetteren hebben de opdracht gekregen een noodpakket met kleding en eventuele medicatie klaar te leggen voor het geval ze moeten vertrekken.

De inwoners van het plaatsje aan de Schelde ondervinden elke dag duidelijker dat zich daar een giframp afspeelt. Na de ontsporing en ontploffing van een goederentrein vol chemicaliën, blijken giftige stoffen in vervuild bluswater zich door de rioleringen te verspreiden.

Dodelijke concentraties

Vlaamse politici spreken inmiddels over een ernstige milieuramp, mede omdat het gif via de bodem ook in de voedselketen kan komen.

Ook dinsdag, ruim drie etmalen na het ongeval, mochten nog steeds enkele honderden bewoners niet terug naar huis. Na de ontdekking van een rioolput met een uiterst dodelijke concentratie werden inwoners die een avond eerder waren teruggekeerd, opnieuw geëvacueerd.

47 bewoners kregen te horen dat ze wellicht wekenlang elders moeten blijven. Zij wonen binnen een straal van 250 meter rond de onheilsplek.

Te hard rijden

Het ‘sluipend gif’ in de riolen vormt een groot probleem, aldus de autoriteiten. Daardoor kunnen er giftige dampen in de huizen in de omgeving van het ongeluk hangen. Het ongeluk eiste al het leven van een 64-jarige man.

Volgens de Vlaamse krant De Morgen reed de Nederlandse machinist van de giftrein te hard. ‘Ik ben te hard door de wissels gegaan. Ik heb waarschijnlijk het sein gemist,’ aldus de chauffeur in een noodoproep. De trein reed op het moment van ontsporing bijna 80 kilometer per uur, twee keer zo snel als toegestaan.