‘DKDB achter arrestaties republikeinen bij Inhuldiging’

05 mei 2013Leestijd: 1 minuut

De arrestaties van republikeinse activisten op de dag van de Inhuldiging van koning Willem-Alexander zijn wel degelijk met opzet uitgevoerd. Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) zou achter de actie hebben gezeten.

Dat zegt advocaat Bernard Tomlow in een gesprek met nu.nl-journalist Daan Heijink.

De Utrechtse raadsman zegt ‘meerdere signalen’ te hebben ontvangen dat de Beveiligingsdienst achter de arrestaties zou zitten.

Geen foutje

Hiermee gaat Tomlow lijnrecht tegen de verklaringen in van de politie die spreekt van ‘een foutje‘. De politie heeft al excuses gemaakt in de richting van de activisten en ze een bloemetje aangeboden.

Maar volgens Tomlow gaat het hier niet om een foutje, maar om een ‘flagrante schending van vrije meningsuiting’. De advocaat pleit voor een onafhankelijk onderzoek.

Krampachtig

De vermeende krampachtigheid van de veiligheidsdiensten in de richting van de republikeinen is opvallend. De stroming is in Nederland verwaarloosbaar klein. Bijna alle protestvakken die voor de republikeinen waren ingericht, bleven op de dag van de inhuldiging leeg.