Zwaardere straffen voor fraudeurs Palm Invest

16 april 2013Leestijd: 1 minuut

Danny K. en Remco V., die beleggers voor tientallen miljoenen hebben benadeeld met het vastgoedfonds Palm Invest, zijn dinsdag door het gerechtshof in Amsterdam in hoger beroep veroordeeld tot vijf jaar cel.

K. en V. werden schuldig bevonden aan valsheid in geschrifte en oplichting. In april 2010 kregen de twee nog een lagere straf: 3,5 jaar cel. Daarop gingen zowel de verdachten als het Openbaar Ministerie (OM) in hoger beroep, waarin het OM zes jaar cel eiste. De veroordeelden mogen naast de celstraf vijf jaar geen functies in de financiële dienstverlening meer vervullen.

Zwaarder

De officier van justitie van de rechtbank eiste drie jaar geleden nog vijf jaar. De advocaat-generaal van het gerechtshof tilde zwaarder aan de verdenkingen: ‘De verdachten hebben geen enkele spijt betuigd, er is heel weinig geld teruggekomen en er heersen maatschappelijke gevoelens dat dit soort feiten zwaarder bestraft zouden moeten worden,’ zei een woordvoerder.

Tussen 2005 en 2008 dupeerde Palm Invest vierhonderd beleggers voor in totaal rond de 31 miljoen euro. Het bedrijf beloofde vaste rendementen van negen procent en beweerde te investeren in vastgoed in Golfstaat Dubai.

Afpersen

In werkelijkheid verrijkten de oprichters van Palm Invest zich met het grootste deel van het geïnvesteerde geld. Ze kochten onder andere luxe horloge’s, boten en huizen. Vooral de collectie auto’s is imposant, met onder meer een Bentley, Mercedes, Aston Martin en een aantal Porsches.

Bovendien zouden ze beleggers afpersen met pikante foto’s.