Oranjefans op de Dam in afwachting van balkonscène

30 april 2013Leestijd: 2 minuten

Tienduizenden Oranjefans staan al klaar op de Dam in Amsterdam voor de balkonscène om 10.30 uur. De volledig uitgedoste fans brengen de uren door op stoeltjes en kleedjes, terwijl veegwagens nog de troep van de Koninginnenacht opruimen.

Enkele Oranjefans stonden aan het begin van de nacht al op de Dam om een plek vooraan te bemachtigen. Rond 06.30 uur hadden honderden fans zich achter de hekken verzameld.

Opstootjes

De Koninginnenacht in de grote steden is op enkele ongeregeldheden na vrij rustig verlopen. In Amsterdam zijn 42 arrestaties verricht voor ‘lichte vergrijpen’ zoals dronkenschap, overlast en vernieling.

De NS maakt zich dinsdag op voor een drukke dag. Koninginnenacht is volgens het vervoersbedrijf soepel verlopen, al waren er wat kleine opstootjes waarbij alcohol in het spel was. Er waren wat problemen op het spoor tussen Hilversum en Amsterdam maar die zijn inmiddels verholpen.

De NS kan ruim 35.000 reizigers per uur vervoeren van en naar Amsterdam Centraal. Het spoorbedrijf zet 350 bewakers in, in plaats van de gebruikelijke 65.

Inhuldiging

De gemeente Amsterdam en de politie hebben ervoor gezorgd dat de Dam zo toegankelijk mogelijk is. Er kunnen zo’n 25.000 Oranjefans terecht op de Dam.

Koningin Beatrix zet om 10.00 uur haar handtekening onder de Akte van Abdicatie. Daarna heeft de langverwachte balkonscène plaats. Om 14.00 uur heeft de Inhuldiging van Willem-Alexander plaats in De Nieuwe Kerk in Amsterdam.