Ophef over declaraties reiskosten GroenLinks-wethouder

24 april 2013Leestijd: 2 minuten

GroenLinks-wethouder Mirjam de Rijk (Financiën, Milieu) gaf vorig jaar ongeveer 1.400 euro uit aan eerste klas-treinkaartjes om te pendelen tussen haar twee huizen in Amsterdam en Utrecht. De gemeente beschouwt de reis als woon-werkverkeer.

De VVD in Utrecht eist opheldering over de kwestie maar de gemeente en De Rijk zeggen dat het gaat om een geoorloofde regeling, meldt De Telegraaf woensdag.

Gezin

Het gezin van De Rijk woont in Amsterdam en de wethouder reist daarom regelmatig af naar de hoofdstad. De gemaakte reiskosten zijn vergoed door de gemeente Utrecht.

De Rijk zegt dat bij de gemeente Utrecht bekend was dat haar gezin niet zou verhuizen naar Utrecht vanwege haar baan. De gemeente heeft haar dan ook verzekerd dat de kosten zouden worden vergoed. Op basis van welke bepaling de kosten zijn vergoed, kan de gemeente niet zeggen.

‘We hebben dat goed uitgezocht. De regeling deugt wat ons betreft. Mirjam de Rijk woont in Utrecht en is hier ook vaak de hele week,’ zegt haar woordvoerder.

Reiskosten

Uit declaratiegegevens blijkt dat De Rijk vaak ’s avonds naar Amsterdam afreist en de volgende ochtend teruggaat naar Utrecht.  De VVD vindt niet dat de belastingbetaler moet opdraaien voor deze kosten.

Andere collegeleden declareerden voor enkele tientjes aan reiskosten en reisden, in tegenstelling tot De Rijk, tweede klas.