Moszkowicz uit ambt gezet, Hof zag geen verbeteringen

22 april 2013Leestijd: 2 minuten

Bram Moszkowicz is maandag definitief uit het ambt van advocaat gezet. Dat bepaalde het Hof van Discipline in Den Bosch.

De Raad van Discipline legde de advocaat vorig jaar oktober dezelfde straf op. Moszkowicz ging in hoger beroep en beloofde  zijn leven te beteren, maar volgens de aanklager heeft hij zijn beloftes niet waar gemaakt.

Aanklacht

De voormalig strafpleiter stond terecht, omdat hij stelselmatig grote hoeveelheden contant geld heeft aangenomen van cliënten, zonder dat te melden bij de Orde van Advocaten. Hij heeft belangen van de cliënten verwaarloosd, deed niet mee aan verplichte bijscholing en onttrok zich aan wettelijk toezicht.

De klagers die geld van Moszkowicz terug willen krijgen, beweren dat ze dit nog niet hebben ontvangen. Volgens aanklager Germ Kemper van de Orde van Advocaten in Amsterdam heeft hij geen enkele vooruitgang geboekt.

Einde carrière

Met het oordeel van het Hof van Discipline komt er definitief een einde aan de carrière van Moszkowicz. Vanaf aankomende woensdag mag hij zijn vak niet meer uitoefenen.

In theorie zou de advocaat terug in zijn ambt kunnen worden gezet, maar alleen als hij kan aantonen dat hij zijn leven dit keer echt heeft gebeterd. Dit is zeer onwaarschijnlijk.

Reactie Moszkowicz

De voormalig advocaat vindt de uitspraak ‘bedroevend’ en ‘onwaardig’.

‘Ik heb nooit ontkend dat ik fouten heb gemaakt, maar je kunt je afvragen of schrapping de juiste manier,’ zei hij na de uitspraak.

Loopbaan

De voormalig strafpleiter vestigde zijn naam als verdediger van Heineken-ontvoerders Cor van Hout en Willem Holleeder. Hij kwam in opspraak door zowel Willem Endstra als Holleeder te verdedigen, aangezien Holleeder Endstra afperste.

Moszkowicz pleitte daarna voor bekende Nederlanders als politicus Geert Wilders, voetballer Robin van Persie en televisiepersoonlijkheid Patty Brard. Op tv schoof hij aan als expert bij RTL Boulevard, Pauw en Wittemanen De Wereld Draait Door.