Meerderheid Nederlanders verwacht warmere Koning

30 april 2013Leestijd: 2 minuten

Nederlanders verwachten dat koning Willem-Alexander een warmer staatshoofd zal worden dan zijn moeder koningin Beatrix. Hij zal zijn rol vervullen met ‘de zachte hand’ net zoals zijn oma Juliana dat deed.

Dat blijkt uit een enquête van actualiteitenrubriek EenVandaag in samenwerking met het AD. Aan de respondenten zijn dezelfde vragen voorgelegd als aan de vooravond van de Inhuldiging van Beatrix.

Hartelijk

Nederlanders oordeelden 33 jaar geleden een stuk minder positief over Beatrix dan nu over Willem-Alexander. Bijna de helft van de ondervraagden verwachtte toen dat de nieuwe vorstin zich minder hartelijk zou gedragen dan haar moeder.

Nu denkt 54 procent dat koning Willem-Alexander even hartelijk zal zijn als Beatrix of hartelijker (28 procent). In 1980 dacht 42 procent van de Nederlanders dat er meer afstand zou komen tussen het volk en de Koningin.

Nu zegt hetzelfde percentage dat de nieuwe Koning meer verbinding zal zoeken met het volk.

Vertrouwen

Nederlanders hebben voorafgaand aan de Inhuldiging meer vertrouwen in Willem-Alexander dan in Beatrix in 1980. Bij haar aantreden had Beatrix het vertrouwen van 67 procent van de Nederlanders, tegenover 75 procent voor Willem-Alexander.

Hoewel de nieuwe Koning het beter doet dan zijn moeder 33 jaar geleden, heeft hij nu een lager rapportcijfer dan zijn moeder. Uit een peiling van Ipsos bleek maandag dat de bevolking Willem-Alexander een 7,2 geeft. Koningin Beatrix krijgt net als prinses Máxima een 7,8.