Koningin benoemt Gerard Joling tot ridder

26 april 2013Leestijd: 1 minuut

Gerard Joling, Jack van Gelder en 3.016 anderen ontvangen vrijdag een koninklijke onderscheiding. Joling is benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Ter gelegenheid van Koninginnedag worden Nederlanders die een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan de samenleving geëerd met een lintje. Bekende namen dit jaar zijn sportverslaggever Jack van Gelder, striptekenaar Jan van Haasteren en zesvoudig wereldkampioen windsurfen Sarah-Quita Offringa uit Aruba.

Goede doelen

Televisiepresentator Gerard Joling wordt beloond omdat hij zich inzet voor vele goede doelen, zoals de stichting Doen, Unicef en het Ronald McDonald Kinderfonds. Hij komt regelmatig in actie bij speciale inzamelingsacties en bezoekt kinderen in ziekenhuizen, laat het Kapittel voor de Civiele Orden weten.

Behalve voor vrijwilligerswerk, worden ook lintjes uitgedeeld aan wetenschappers. Hoogleraar Marcel Stive is benoemd tot ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij wordt wereldwijd gezien als een topexpert op het gebied van kustwaterbouwkunde.

Toekenning

Wie vindt dat iemand een lintje verdient, moet een aanvraag indienen bij het Kapittel via de commissaris van de Koningin. De betrokken minister beoordeelt de aanvraag en de Koningin ondertekent elke toekenning bij Koninklijk Besluit.

Slechts tien procent van de aangevraagde lintjes zijn dit jaar niet toegekend.