‘Geen massaal krakersprotest in Amsterdam op 30 april’

26 april 2013Leestijd: 1 minuut

Het lijkt er op dat de Amsterdamse kraakbeweging zich op 30 april tijdens de inhuldiging van Willem-Alexander als Koning, rustig zal houden. Er zijn geen signalen dat grote groepen krakers van plan zijn zich op 30 april tegen het koningshuis te keren

Een lid van het hoofdstedelijke krakerscollectief Schijnheilig zegt nog niets te hebben gehoord over massale betogingen of acties en ook een kraker van Kraakgroep Oost weet van niets.

Rellen 1980

Op IndyMedia, een site die de kraakbeweging vaak gebruikt, wordt opgeroepen op 30 april om 12.00 uur naar het Waterlooplein te komen.

Onder de leus Tegen de kroning, weg met de monarchie wordt er een link gelegd met de krakersrellen die de inhuldiging van Beatrix in 1980 verstoorden.

Protest Waterlooplein

Het Waterlooplein is een van de zes locaties in Amsterdam waar mensen mogen protesteren. De actiegroep Het is 2013, het Nieuw Republikeins Genootschap en Pro Republica hebben daar gezamenlijk een actieprogramma.

Onder de noemer ‘Weg met de monarchie’ zijn er vanaf het middaguur optredens van artiesten, dichters en schrijvers.

Andere locaties

Of op de andere locaties mensen samenkomen, is nog maar de vraag. Voor een demonstratie in de hoofdstad is geen vergunning nodig, maar de bijeenkomst moet wel uiterlijk 24 uur van tevoren worden aangemeld.

Bij de gemeente is nog niets bekend over betogingen op bekende plekken zoals het Spui, Frederiksplein, Frederik Hendrikplantsoen, Azartplein of IJplein.