De Graaf tijdens Inhuldiging: tijd voor nieuwe generatie

30 april 2013Leestijd: 1 minuut

Met de troonsafstand van koningin Beatrix en de Inhuldiging van koning Willem-Alexander wordt de overgang naar een nieuwe generatie gemarkeerd. De Koning zal daarin ‘een samenbindende, vertegenwoordigde en aanmoedigende rol vervullen’.

Dat zei Eerste Kamervoorzitter Fred de Graaf (VVD) dinsdag in De Nieuwe Kerk tijdens de Inhuldiging van Willem-Alexander.

Maatschappij

‘Onze samenleving is een andere dan in 1980,’ zei De Graaf. ‘Zij is gevarieerder, sneller en meer mondiaal gericht. Met de veranderingen in de maatschappij zijn ook de democratische rechtsstaat en de constitutionele monarchie geëvolueerd.’

De Graaf prees het ‘niet aflatend plichtsbesef, de schier onuitputtelijke energie, grote kennis en warme betrokkenheid’ van prinses Beatrix. Zij was ‘de samenbindende kracht op momenten van nationale vreugde en van nationaal verdriet’.

Koningin Willem-Alexander legde om 14.21 uur de eed van trouw af tegenover het parlement. Hij beloofde de onafhankelijkheid van Nederland te verdedigen en de rechten van zijn onderdanen te beschermen. ‘Zo waarlijk helpe Mij God almachtig.’