Cyberaanval-software ‘gewoon’ verkrijgbaar op internet

11 april 2013Leestijd: 1 minuut

Internetaanvallen zoals de afgelopen week op ING en andere banken, zijn online te bestellen. Op internetfora kunnen kwaadwillenden software kopen, waarmee DDoS-aanvallen kunnen worden uitgevoerd.

De prijs voor zo’n inval verschilt; er wordt afgerekend per uur, dat meldt NOS donderdag.

Besmette computers

ING is sinds vrijdag al vier keer getroffen door een DDoS-aanval. Ook donderdagochtend was het weer raak en werd de bank opnieuw slachtoffer van onbekende cybercriminelen.

Bij een internetaanval worden de servers van de bank bestookt met enorme hoeveelheden data. Een aanval is afkomstig van een netwerk van door hackers besmette computers. Op die manier kunnen cybercriminelen ‘onschuldige’ computers inzetten om de aanvallen uit te voeren.

Phishing

Op internetfora zijn ook creditcardgegevens en virussen te koop. De sites zijn vaak afgeschermd, om autoriteiten buiten de deur te houden. Andere cybercriminelen adverteren met hun diensten via kanalen als YouTube.

Burgers kunnen vooral schade oplopen door ‘phishing’. Bij deze vorm van internetfraude versturen cybercriminelen mails die afkomstig lijken van de bank, waarin wordt gevraagd om inloggegevens. Op die manier krijgen de hackers toegang tot de rekeningen van hun slachtoffers.