Burgemeester Leiden: hoofdverdachte nog niet gevonden

23 april 2013Leestijd: 2 minuten

De jongen die zondag is opgepakt, is niet verantwoordelijk voor het dreigement om een aanslag te plegen op een school in Leiden. Het dreigende bericht is waarschijnlijk afkomstig uit Costa Rica.

Dat zegt burgemeester van Leiden Henri Lenferink (PvdA) dinsdag tegen Radio 1.

Verhoogde dreiging

Volgens Lenferink is er nog steeds verhoogde dreiging voor een aanslag in Leiden, maar is die dreiging lager dan zondag. De middelbare scholen zijn weer geopend, al is de politie in verhoogde staat van paraatheid. Er staan twee agenten bij elke school.

Afgelopen weekend stuitte de politie na een tip van de FBI op een dreigement voor een schietpartij op een school in Leiden. Het bericht verscheen op het Amerikaanse internetforum 4chan.org en is afkomstig van een ip-adres uit Costa Rica.

Verdachte

De politie hield zondagavond al een verdachte aan. Het gaat om een minderjarige oud-leerling van The British School in Wassenaar. Zijn aanhouding is maandag bekendgemaakt. Lenferink: ‘De kans dat hij degene is die het bericht heeft geplaatst, is niet zo groot. Daarvoor hebben we een aantal signalen.’

Volgens de burgemeester weet de politie inmiddels meer over de persoon die het dreigement op internet heeft geplaatst. ‘Wij hebben het ernstige vermoeden dat dit vanuit Costa Rica is gebeurd,’ zegt Lenferink.

Weinig tijd

De jongen is dinsdag vrijgelaten en geen verdachte meer in de zaak. De burgemeester legt uit dat de politie zondag weinig tijd had en snel een oordeel moest vellen.

‘Over een paar dagen, als we dit hele zaakje kunnen afsluiten, kunnen we zeggen of dit de juiste beslissing was,’ besloot Lenferink.