Aboutaleb wil gemeentewiet kweken in strijd tegen criminaliteit

20 april 2013Leestijd: 1 minuut

Burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) van Rotterdam wil gemeentewiet inzetten om de overlast rond coffeeshops en de criminaliteit aan te pakken. Aboutaleb stelt voor om onder gemeentelijk toezicht hoogwaardige wietsoorten te kweken.

Dat schrijft Aboutaleb in een brief aan de gemeenteraad. Het is de bedoeling dat een stichting met bestuurders in het leven wordt geroepen die de wietplantage, in een buitengebied of op een industrieterrein, gaat exploiteren.

Experiment

Aboutaleb wil het voorstel op 25 april bespreken met de Rotterdamse gemeenteraad. Als hij voldoende steun krijgt, vraagt hij minister Ivo Opstelten (VVD, Veiligheid en Justitie) toestemming om een experiment met gemeentewiet mogelijk te maken.

De gemeenteraad moet beslissen hoeveel coffeeshops bij het experiment zijn betrokken. De coffeeshops mogen alleen wiet verkopen van de gemeentelijke kwekerij. Er wordt niet meer wiet gekweekt dan nodig is voor de afzet van de deelnemende coffeeshops.

THC

De gemeente zal onder meer toezien op de kwaliteit van de wiet. Het THC-gehalte, de werkzame stof in wiet, moet niet te hoog zijn.

Als het experiment slaagt, wil Aboutaleb het voorstel invoeren in de hele stad. Hij denkt zo de criminaliteit te verminderen en de veiligheid in woonwijken te verbeteren. Opstelten zei vorig jaar dat hij de mogelijkheden voor een dergelijk experiment zal onderzoeken.