Koningin Beatrix is Nederlander van het Jaar 2012

12 december 2012Leestijd: 2 minuten

Het Koninklijk Huis kende een jaar van verdriet door het ongeluk van prins Friso en een jaar van vernedering door het schrappen van de rol die het staatshoofd speelt bij de formatie. Omdat koningin Beatrix in deze moeilijke tijden haar menselijke kanten liet zien, roept weekblad Elsevier haar uit tot Nederlander van het Jaar.

Beatrix volgt daarmee premier Mark Rutte (VVD) op, die de titel in 2011 op zijn naam mocht schrijven.

Moeder
‘In dit jaar van verlies en vernedering hebt u zoveel menselijke kanten van uzelf laten zien dat de vrouw, de weduwe, de moeder, over het koningschap heen zijn gegaan,’ schrijft Elseviers Hugo Camps in een portret van de monarch.

‘U hebt zelfs verdriet laten zien. In dat verdriet werd u even de gelijke van uw onderdanen. Even weerloos en wanhopig in het tellen van de slagen van het leven. Dan verschilfert afstand.’

Alleen
Beatrix’ zoon prins Friso kwam op 17 februari tijdens een skivakantie in Lech (Oostenrijk) onder een lawine terecht. Tot op de dag van vandaag ligt hij in coma.

‘In mijn verbeelding zie ik u soms de vuisten ballen tegen de machteloosheid als u naast het bed van Friso staat,’ schrijft Camps. ‘Maar verder niet één woord van zelfbeklag. Zoals u het land alleen draagt, draagt u ook dit kruis alleen.’

Formatie
Vernedering bleef het staatshoofd dit jaar ook niet bespaard. Politiek Den Haag ontnam Beatrix haar rol in het formatieproces. ‘Nieuwlichters vonden de hand van de Koning bij de regeringsvorming een democratisch deficit. Lugubere onzin,’ vindt Elsevier.

‘Dat u zo nodig buiten de formatie moest worden gehouden, was een schijnvertoning van hitsige ego’s op het Binnenhof. Hier is de staatsman Mark Rutte duidelijk in gebreke gebleven.’

Koningin Beatrix is de negende Nederlander van het jaar. Voor het kiezen van een Nederlander van het Jaar heeft Elsevier zich laten inspireren door het Amerikaanse weekblad TIME, dat sinds 1927 iemand tot Man en later Person of the Year uitroept.