Coronacrisis te lijf, whatever it takes

13 maart 2020Leestijd: 3 minuten
Premier Rutte na afloop ministerraad

De magische uitdrukking klonk donderdag en vrijdag volop in Den Haag. Het kabinet gaat er alles aan doen om de crisis rond het coronavirus te overwinnen. Ook de economische crisis. Opeens klonk een oude formule die achteraf een kantelmoment was in de eurocrisis: whatever it takes.

Minister van Financien Wopke Hoekstra (CDA) had de toverformule donderdag al gebruikt en premier Mark Rutte (VVD) repte er vrijdag weer over in de persconferentie na de ministerraad. Het was toenmalig Europees bankpresident Mario Draghi die in 2012 zei dat hij de euro ging redden whatever it takes. De gevolgen zijn nog altijd merkbaar, niet alleen de positieve.

Tekst gaat door na video

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De ministerraad stuurde donderdag een brief over de coronacrisis naar de Tweede Kamer waarover de Tweede Kamer die avond debatteerde en waarin het kabinet het zwaar te verduren kreeg.

Vrijdag stortte de ministerraad zich opnieuw op de crisis. Premier Rutte stond na dat beraad serieus en strak in de houding in tegenstelling tot maandag toen hij nog luchthartig opriep geen handen te schudden en dat per abuis zelf toch deed met  Jaap van Dissel (RIVM).

Kabinet besluit vluchten te weren

Het kabinetsbesluit om vluchten vanuit China, Hong Kong, Iran, Italië en Zuid-Korea te weren plus de maatregelen van vrijdag illustreert hoe hoog het kabinet de coronacrisis intussen opneemt. Ook wat de economie aangaat. Ook daarover had het kabinet de Kamer al geïnformeerd.

Geld speelt volgens Rutte geen rol bij het bestrijden van de negatieve economische gevolgen. ‘Onze economie is bestand tegen de crisis. We doen whatever it takes,’ zei hij na de ministerraad. Volgens Rutte heeft het kabinet de staatsschuld dusdanig op orde gebracht dat de begroting ‘een dreun van tachtig tot negentig miljard euro’ kan opvangen. Vrijdagochtend had het kabinet al overlegd met de KLM over de gevolgen van de crisis voor het bedrijf.et coververhaal van deze week

Rutte beklemtoonde dat de gezondheid belangrijker is dan de economie. Sluiting van de scholen vindt hij nog altijd onnodig. Hij vaart daarbij op deskundigen die zeggen dat kinderen veel minder vatbaar zijn voor het virus dan ouderen en dat sluiting ertoe zou leiden dat werkers in de zorg, beveiliging, politie, maar ook supermarkten mogelijk niet kunnen werken, omdat de kinderen thuis zijn, terwijl die ouders juist hard nodig zijn in deze crisis.e

De minister-president toonde zich trots op het land dat zo snel maatregelen had genomen zoals hij had gezien aan de lege treinen vrijdagochtend. ‘Ik wil iedereen danken voor de snelle aanpassing.’

Hamsteren in crisis is niet sociaal

Hij riep op niet te hamsteren. Hem is verzekerd dat dit niet nodig is gezien de aanwezige voorraden. Rutte noemde het zelfs ‘niet sociaal’ als ‘de mensen die de hele dag hard zorgen dat onze samenleving zo normaal mogelijk kan functioneren vanavond in de supermarkt lege schappen treffen.’

De premier verwierp het verwijt dat het kabinet de crisis eerder heeft onderschat. Hij bleef maar onderstrepen steeds te zijn gevaren op adviezen van de deskundigen bij het nemen van telkens weer nieuwe maatregelen. Hij verwees naar het OMT (Outbreak Management Team) dat werkt aan de hand van een crisisplan gemaakt na de SARS-epidemie in 2002-2003.