Premium Lock Eerste Kamer nu al politiek door Klimaatwet

28 maart 2019Leestijd: 3 minuten
Henk Otten (links) en Thierry Baudet bij de Hofvijver. Foto: ANP

De Eerste Kamer zou de behandeling van de Klimaatwet moeten opschorten totdat de nieuwe Eerste Kamer is aangetreden. Dat vindt Henk Otten, beoogd fractievoorzitter van Forum voor Democratie (FVD). Heeft hij een punt?

In december 2018 keurde de Tweede Kamer de Klimaatwet goed. Daarna lag de wet ter beoordeling in de Eerste Kamer. Die doet gemiddeld drie maanden over de behandeling van een wet.

De behandeling van de Klimaatwet zal tot ten minste 14 mei duren, want dan zal de Eerste Kamer erover debatteren. Dat betekent dat de wet dan al vijf maanden in behandeling is. De stemming over de wet is in principe op 21 mei.

Dit alles onder voorbehoud, want het moet nog blijken of de initiatiefnemers van de wet de vragen van de Eerste Kamerleden tijdig beantwoorden. Maar als alles volgens plan verloopt, kan de Klimaatwet voor 11 juni worden goedgekeurd.

Die senatoren begonnen 15 januari met de behandeling, 5 februari hadden ze een voorlopig verslag klaar en op 12 maart kwam de memorie van antwoord van de initiatiefnemers.

Geen haastwerk, geen getreuzel

Geen haastwerk, maar ook geen getreuzel. De Eerste Kamer wil namelijk zo veel mogelijk wetten afhandelen voordat 11 juni de nieuwe Eerste Kamer aantreedt.

De reden is dat de Eerste Kamerleden die zich hebben gespecialiseerd in de materie het werk kunnen afronden. Op 11 juni zijn 40 van de 75 senatoren nieuw. Die moeten zich daarna allemaal nog inwerken.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw