Gang van zaken rond Mediawet kan niemand vrolijk stemmen

01 maart 2016Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Vandaag moet staatssecretaris Sander Dekker een meerderheid zien te behalen voor zijn omroepplannen in een Eerste Kamer die zijn macht misbruikt door politiek te bedrijven.

Het wordt een belangrijke dag voor Sander Dekker. Dinsdag moet de VVD-staatssecretaris in de Eerste Kamer opnieuw een meerderheid zien te behalen voor zijn nieuwe Mediawet.

Vorige maand kreeg hij de opdracht van enkele oppositiepartijen om zijn plannen zodanig aan te passen dat zij ermee konden instemmen. Dit leidde de afgelopen weken tot veel overleg in achterkamertjes.

Noord-Koreaans

De kern van de hervormingen die het kabinet voorstaat, is niet zo gek: minder amusement op kosten van de belastingbetaler, meer mogelijkheden voor buitenstaanders om programma’s te leveren en versterking van de macht van de koepelorganisatie NPO.

Maar Dekker opereerde niet altijd even handig. Zo gunde hij partijgenoten belangrijke functies bij de Publieke Omroep. Vooral de benoeming van VVD’er Bruno Bruins tot voorzitter van de raad van toezicht verschafte de tegenstanders munitie. Jan Slagter, baas van Omroep Max en leider van de buitenparlementaire oppositie, sprak van Noord-Koreaanse praktijken.

Establishment

Maar de gang van zaken rond de Mediawet is meer een typisch voorbeeld van Nederlandse praktijken. Met vriendjespolitiek, maar ook met eindeloos onderhandelen waardoor er van de voorgestane koerswijziging niet veel meer overblijft en een slap compromis ontstaat waarmee niemand echt blij kan zijn.

Zo blijft nu de mogelijkheid bestaan dat de Publieke Omroep verstrooiing biedt als middel om kijkers te lokken naar culturele, educatieve en informatieve programma’s. Wat vast betekent dat Frans Bauer voor AVROTROS lollige programma’s zal blijven maken.

En het verzet van Slagter, die vooral aan zijn eigen belangen denkt, zal vermoedelijk tot gevolg hebben dat het establishment van omroepen zijn machtspositie behoudt ten opzichte van outsiders die ook wel graag met overheidsgeld programma’s willen maken.

Misbruik

Het treurigst stemt misschien nog wel de rol van de Eerste Kamer. Dekker had in de Tweede Kamer een ruime meerderheid, maar ziet nu hoe in de senaat oppositiepartijen ineens een ander standpunt innemen. Zoals het CDA onder aanvoering van Joop Atsma, vriend van Jan Slagter.

De Eerste Kamer is er om wetsvoorstellen op hun juridische merites te beoordelen. Maar de, via een vreemde omweg gekozen, senatoren misbruiken elke keer weer hun macht om politiek te bedrijven.