Bewijzen MH17 moeten Rusland langzaam in het nauw drijven

14 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Door de huidige manier van onderzoeken en rapporten publiceren, moet Rusland zijn propaganda telkens herzien, waardoor de Russische lezing over de MH17-ramp ongeloofwaardiger wordt. Maar oud KGB’er Poetin zal zich niet zomaar laten verschalken.

De daders van de raketaanslag op de MH17 blijven nog anoniem, maar met het dinsdag gepubliceerde onderzoeksrapport komen ze langzamerhand in het vizier.

Een belangrijke diplomatieke bron in Den Haag vertelde woensdag aan elsevier.nl dat er een afspraak is tussen de direct betrokken landen om de verantwoordelijken in Moskou stukje bij beetje aansprakelijk te stellen.

Indien pardoes alle bewijzen zouden worden losgelaten, schiet Moskou in de modus van brute ontkenning. Door de huidige manier van onderzoeken en rapporten publiceren, kan Rusland slechts tegenspartelen, terwijl het in een juridische omsingeling wordt genomen.

Het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid stelt vast dat de Maleisische Boeing 777 met 298 mensen werd neergehaald door een Buk-raket, gelanceerd vanuit een gebied van 320 vierkante kilometer. Dat lijkt een wat laffe constatering, maar belangrijk is dat de Russen dit gegeven nu ook onderschrijven.

Zwijgen

De Russische wapenfabrikant kwam wel met de mededeling dat het geen raketkop van het type 9N314M kon zijn geweest. Dat klinkt toch weer anders dan de eerdere Russische bezweringen dat het verkeersvliegtuig werd neergehaald door een luchtdoelraket vanuit een Oekraïens jachtvliegtuig. President Vladimir Poetin deed er gisteren trouwens het zwijgen toe.

Zo moet Rusland zijn propaganda telkens herzien, waardoor de Russische lezing telkens ongeloofwaardiger wordt.

Maar of de diplomatieke strategie van omsingeling uiteindelijk succes heeft en de verantwoordelijken zullen terechtstaan, moet nog blijken. Poetin is een voormalig KGB’er die zich niet zomaar door een wurgslang laat verschalken.