De Koning laat zich niet tot koopman labelen

10 juli 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

‘Wat dacht u, dat ik daar antwoord op ging geven? Ik denk dat u mijn medelid van de regering, de minister-president daar maar een vraag over moet stellen.’

Dat zei koning Willem-Alexander vrijdagmiddag op de vraag of hij hoopt dat Griekenland in de eurozone blijft. De Koning hoopt wel dat Griekenland snel uit de crisis komt. Maar die hoop had hij ook voor andere landen in crisis.

Skipper en Lala

Koning en Koningin stonden de media te woord na afloop van een fotosessie op het Wassenaarse strand waaraan ook de drie prinsesjes en de honden Skipper en Nala deelnamen. Keurig poserend, maar ook ontspannen en zelfs een beetje uitgelaten traden de meisjes de camera’s tegemoet.

Alle aandacht ging uit naar prinses Amalia die na de zomervakantie naar de middelbare school gaat. Ze wordt 7 december pas 12 jaar. Volgens haar vader is dat niets bijzonders. Er is volgens hem ook een Nederlands kind dat al op tienjarige leeftijd de basisschool verlaat.

Voor elk kind, zo vulde koningin Máxima aan, is het spannend om naar de middelbare school te gaan. En voor de ouders ook. ‘Maar Amalia is er klaar voor. Meisjes bereiden elkaar onderling voor,’ zei de Koning.

Koning-koopman

Willem-Alexander werd op 30 april 2013 ingehuldigd. Sindsdien manifesteert hij zich via staatsbezoeken met in zijn kielzog bedrijven als koning-koopman. Maar dat etiket laat hij zich niet opplakken. ‘Ik denk dat ik heel duidelijk heb gemaakt dat ik Koning ben van alle Nederlanders. Ik denk dat ik dat uitstraal en ik ben ook meer in Nederland dan in het buitenland.’

Echte tegenvallers had hij de afgelopen twee jaar niet gehad. ‘Natuurlijk heb je wel eens wat tegenslag als je ziek bent en geen zin hebt om te gaan, maar het positieve in deze baan is zoveel meer dan het negatieve.’

Het gezinsleven houden de Oranjes privé, maar gezond eten blijkt belangrijk te worden gevonden. Volgens de Koning komen pasta en aardappelen amper op tafel. ‘Alles met mate,’ corrigeerde Máxima. ‘En een goede afwisseling van groenten, vlees, vis en kip.’ De Koning: ‘Maar als er weer vis op tafel komt protesteren de dochters en ik wel eens. Er wordt heel gezond gegeten.’

Over de opvoeding en de omgang met sociale media zei koningin Máxima dat kinderen er ook zelf mee moeten leren omgaan en dat het voor alle ouders een klus is om een goede balans te vinden tussen bescherming en loslaten.

Waar het gezin met vakantie gaat, werd niet bekend gemaakt. Dat de bestemming Griekenland is, is geen uitgemaakt zaak. In april vorig jaar gingen ze nog naar Peru.