Film als spijkerhard visitekaartje van motorclub Satudarah

17 juni 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

De internationale motorclub Satudarah duikt veelvuldig op in strafdossiers en is verwikkeld in een machtsstrijd met de Hells Angels. De film One Blood – maandag, NPO 2 om 20.25 uur – geeft een verontrustend beeld van een harde broederschap.

Keiharde klappen vormen de treffende openingsscène van One Blood. Road captain Jack van El Gitano wordt als een kleine jongen ter verantwoording geroepen omdat hij uit de school zou hebben geklapt. Na een paar harde stompen in zijn gezicht moet hij zijn jack inleveren en vertrekt met de staart tussen de benen. Aan het eind van de film blijkt dat de verdenking onterecht was: Jack mag weer meerijden met zijn brothers.

Media

Zogenoemde 1% motorclubs hebben een haat-liefde verhouding met de media. Ze komen liever niet ‘negatief’ in het nieuws. Documentairemakers Joost van der Valk en Mags Gavan mochten niettemin een tijd meelopen en schetsen een boeiend beeld van een door Molukkers gedomineerde motorclub.

We maken kennis met de nieuwe leiding: Olla en de broers Angelo en Xanterra. Stoere Molukkers die geen onbekenden zijn van justitie. Dat geldt voor meer leden. Betrokkenheid bij de handel in wapens en drugs, geweld, afpersing, moord, mishandeling: het levert geen fraai beeld op.

Ontroerend

Er zijn ook ontroerende momenten. Olla gaat als jongste uit een gezin van zestien kinderen op bezoek bij zijn hoogbejaarde moeder, laat haar trots zijn nieuwe rugtattoo zien en houdt haar liefdevol vast. Omdat hij vastzat, mist hij later haar begrafenis. Naast haar graf betoont hij spijt.

Onthullend is de scène over de opening van een nieuwe afdeling (chapter) over de grens, in Aken. De Bandidos zijn er niet blij mee, maar tijdens een gesprek tonen de mannen van Satudarah zich niet onder de indruk. Mima (Michel Boer) van Eastside – de afdeling in Enschede – slaat even de piketpaaltjes: met ons valt niet te spotten!

Visitekaartje

Satudarah is diep geworteld in de Molukse cultuur. Voor prominent lid Henk Kuipers uit Emmen – betrokken bij de internationale expansie – was juist dat de reden om over te stappen naar No Surrender. We zien hem een paar keer in beeld, maar geen woord over zijn transfer. Blijkbaar mochten de makers niet alles vertellen. Of ze wisten het niet.

One Blood is geen reclamespot. De film is mooi gemaakt en boeit tot het eind. Voor de club is het een spijkerhard visitekaartje. Blijkbaar precies wat ze willen.