Protest tegen slavernij? Prima, maar dan wel het hele verhaal

30 januari 2015Leestijd: 2 minuten

Een actiegroep beweert dat er bloed aan de handen van zeeheld Michiel de Ruyter kleeft. Met discussies over de zwarte bladzijden van onze vaderlandse geschiedenis is niets mis, maar vertel dan wel het hele verhaal, alsjeblieft.

Na Zwarte Piet moet nu ook Michiel de Ruyter het ontgelden. Altijd gedacht dat Nederland aan deze Vlissingse zeeheld te danken heeft dat het in de zeventiende eeuw een zelfstandige staat bleef.

Bloed

Maar dezer dagen beweert een actiegroep dat er bloed aan de handen van ‘Michiel de Rover‘ kleeft. Niet alleen van zeerovers of Engelse vechtjassen, maar ook van zwarte slaven. Foute man dus, die Michiel de Ruyter.

Helaas, ondanks alle inspanningen van de actievoerders, wil het protest tegen de film over het leven van De Ruyter, die deze week in première is gegaan, maar niet omvangrijk worden. Misschien omdat we het na die eindeloze Zwarte Pietendiscussie nu wel weten.

Toch is met zulke discussies niets mis. Die maken, uiteindelijk, een samenleving verstandiger, beschaafder en dus sterker. In totalitaire en theocratische maatschappijen als in de moslimwereld, heb je nauwelijks tegenspraak en publiek debat, en die lopen dan ook hopeloos achter.

Kroost

Desondanks blijft het vreemd om De Ruyter te beoordelen naar de huidige morele maatstaven. Alsof de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens al in de tijd van De Ruyter bestond en niet pas uit 1948 dateert. Is de Kinderombudsman soms ook al in actie gekomen omdat de Ruyter geregeld zijn kroost een oplawaai verkocht?

Maar als we het dan toch over de zwarte bladzijden van onze vaderlandse geschiedenis moeten hebben, dan wel graag het hele verhaal. Dus ook vertellen dat al die stammen in Afrika zelf ook slaven hielden (en mishandelden). Dat het dus geen blanke uitvinding was.