Please, doe een beetje normaal vanavond met vuurwerk

31 december 2014Leestijd: 2 minuten

U kunt het woord Zwarte Piet waarschijnlijk niet meer horen, maar er zijn toch overeenkomsten met het jaarlijks terugkerende gedoe rond vuurwerk: extremisten aan beide kanten dreigen een leuke traditie te verzieken.

Tradities kunnen tegen een stootje, maar onkwetsbaar zijn ze niet.

Wat voor de sinterklaastraditie geldt, gaat in zekere zin ook op voor de vuurwerktraditie rond Oudejaarsdag: als te veel Nederlanders geen maat weten te houden, grijpen de autoriteiten in en is de lol er snel af.

Tradities ontstaan vaak van onderaf, maar ze kunnen ook van onderaf worden verziekt.

Gedoe

De vergelijking gaat misschien niet helemaal op, en u kunt het woord Zwarte Piet waarschijnlijk niet meer horen, maar er zijn toch overeenkomsten met het jaarlijks terugkerende gedoe rond vuurwerk.

Bij de sinterklaastraditie zijn het de extremisten aan beide kanten die een leuke traditie dreigen te verzieken voor de gematigde partijen.

Bij de vuurwerktraditie rond Oudejaarsdag geldt hetzelfde: omdat te veel types zich – al dan niet met dronken kop – niet kunnen beheersen, dreigt de ‘gematigde’ vuurwerkliefhebber – lekker een beetje knallen met de kids, en dan weer naar binnen – de sigaar te worden.

Bakzeil

Er mag dan hier en daar een burgemeester bakzeil hebben moeten halen van de rechter, de onderliggende tendens bij de autoriteiten is onmiskenbaar repressief.

Als Oudejaarsavond vanavond op veel plekken te zeer uit de hand loopt, is het binnenkort afgelopen met dat zelf afsteken van vuurwerk, en moeten we met z’n allen verplicht naar het gemeentevuurwerk, ergens in een buitenwijk, waar geen kinderboerderijen zijn. Dat is geen vooruitgang.

Dus please, doe vanavond allemaal een beetje normaal.