‘Vechtsporter Dick Vrij stond op dodenlijst Willem Holleeder’

18 november 2014Leestijd: 2 minuten

Het was druk in Haarlem bij het begin van de inhoudelijke behandeling van de zaak-Andes, dinsdagmorgen. In de zaak, die draait om onder meer afpersen, witwassen en drugshandel, speelde ook Holleeder een rol.

Op het programma stonden elf feiten waarvan het Openbaar Ministerie (OM) vechtsporter Dick Vrij (49) verdenkt, voor het merendeel geweldsdelicten.

Het dossier van de Andes-zaak draait om afpersen, witwassen, drugshandel en het vormen van een criminele organisatie. Hoofdverdachte is Danny Kuiters. Ook Willem Holleeder speelde volgens het OM een rol. Zij komen respectievelijk morgen en maandag aan de beurt. In totaal zijn voor de behandeling van de megazaak 28 zittingsdagen gereserveerd.

Beladen

De zitting van vandaag was beladen vanwege de liquidatie woensdagavond 5 november van vechtsporter Hans Nijman (55), dertig jaar lang maat, partner en trainer van Vrij.

Nijman werd doodgeschoten in de straat achter hun sportschool in Beverwijk, waar hij elke dag parkeerde: het is de kortste weg naar de sportzaal. Zijn moord was goed voorbereid

Volgens de advocaat van Vrij, Nico Meijering, leidde de gewelddadige dood van Nijman tot ‘verdriet en wanhoop’ bij zijn cliënt. Begrijpelijk. Daarnaast zal hem ongetwijfeld ook de angst om het hart zijn geslagen toen hij in zijn cel in Zwaag via de televisie van de aanslag hoorde.

Was het een waarschuwing aan zijn adres? Volgens de recherche staat Vrij al sinds afgelopen zomer op een dodenlijst. Om die reden liet hij zich in september ‘vrijwillig’ weer opsluiten.

Gebroken kaak

Meijering beklaagde zich bij de rechtbank dat de recherche Vrij voortdurend benadert of hij wil verklaren uit welke richting er gevaar dreigt. Alleen dan kunnen ze hem beveiligen. Zijn cliënt weet van niets, zegt Meijering.

Nieuw was het verhaal dat Vrij een paar weken in een hotel bivakkeerde nadat hij Willem Holleeder twee jaar geleden op het terras van De Joffers in Amsterdam-Zuid een gebroken kaak had geslagen. Hem was gezegd dat hij op de dodenlijst van Holleeder stond.

Holleeder hangt los van de Andes-zaak hoe dan ook een lange straf boven het hoofd. Het OM eist dinsdag 2 december dat hij alsnog de cel in moet omdat hij de afspraken rond zijn voorwaardelijke vrijlating in 2012 heeft geschonden.

Kerstbomen

De kans is groot dat ‘De Neus’ in elk geval aanstaande Kerst in de bajes moet vieren. Het OM wil dat hij de resterende drie jaar van zijn straf voor afpersing van onder anderen zakenman Willem Endstra alsnog uitzit

Die nieuwe detentie van Holleeder kan het OM gebruiken om het onderzoek naar zijn vermeende aandeel in diverse liquidaties af te ronden. Mochten die zaken worden bewezen, dan wachten hem nog heel wat ‘kerstbomen’ achter de deur – een ‘kerstboom’ staat onder gevangenen voor een jaar cel.