Coffeeshops leden schade door wietpas dus staat moet betalen? Absurd

06 juni 2013Leestijd: 2 minuten

Het gedoogbeleid is failliet: de staat moet door de wietpas veroorzaakte ‘schade’ vergoeden. Tijd dat coffeeshops gaan betalen voor het leed dat zij veroorzaken.

Dat de Nederlandse staat coffeeshops de geleden ‘schade’ van de wietpas moet vergoeden, is absurd. In een civiele zaak oordeelde de rechtbank Den Haag gisteren dat die pas ‘een onevenredig grote inbreuk’ vormde op de belangen van bezoekers van coffeeshops.

De pas werd vorig jaar mei ingevoerd om de toestroom van buitenlandse drugstoeristen in te dammen, maar werd na een half jaar weer opgeheven omdat de meeste gemeenten en coffeeshops dwarslagen.

Bang

Na de invoering van de wietpas mochten alleen meerderjarige ingezetenen van Nederland als geregistreerd lid een coffeeshop bezoeken. Veel klanten waren echter bang voor registratie en bleven weg. De vermogende uitbaters van die ‘wietholen’ hadden daardoor minder inkomsten.

Juridisch oogt de uitspraak evenwel gedegen. Wetgeving moet proportioneel zijn: de inbreuk op belangen van personen moet niet groter zijn dan noodzakelijk. Door het verbod van verkoop aan buitenlanders was registratie volgen de rechtbank onnodig.

Opsteker

De uitspraak illustreert eens te meer dat het gedoogbeleid failliet is. Terechte pogingen van de overheid om de drugsoverlast te bestrijden, worden gedwarsboomd en kosten de staat straks nog veel meer belastinggeld.

De rechter laat het verbod op verkoop aan buitenlanders overeind. Dat is een opsteker voor burgemeester Onno Hoes (VVD) van Maastricht. Op grond van dat verbod liet hij op één na alle coffeeshops in zijn stad sluiten omdat ze die regel negeren. Die zaak dient volgende week 12 juni.

De staat gaat in beroep tegen de uitspraak van de Haagse rechtbank. Misschien moeten coffeeshophouders aansprakelijk worden gesteld voor de schade die ze de volksgezondheid al jaren toebrengen met de verkoop van wiet.