Waarom moesten Ingrid Visser en Lodewijk Severein dood?

29 mei 2013Leestijd: 3 minuten

Er wordt volop gespeculeerd over het motief en vooral de toedracht van de moord op oud-volleybalster Ingrid Visser en haar vriend Lodewijk Severein. Over het ‘zakelijk conflict’ doen verschillende versies de ronde.

Twee dubbele moorden in twee weken tijd veroorzaakten een schokgolf door het land, zoals dat heet.

Precies een week na de brute moord op de broertjes Julian en Ruben in de nacht van 6 op 7 mei verdwenen in Spanje voormalig topvolleybalster Ingrid Visser (35) en haar vriend Lodewijk Severein (57) van de aardbodem. Ook zij bleken het slachtoffer van moord.

Opgelost

Bijna twee weken na hun verdwijning werden de ernstig verminkte lijken van Visser en Severein opgegraven in een afgelegen citroenboomgaard bij Alqueriás, aan de Spaanse oostkust. Over het motief en vooral de toedracht van de dubbele moord wordt volop gespeculeerd.

De Spaanse politie wil slechts kwijt dat de twee het slachtoffer werden van een ‘zakelijk conflict’ en beschouwt de zaak met de aanhouding van drie verdachten als opgelost. Hoofdverdachte is de 36-jarige Juan Cuenca, voormalig manager van de volleybalclub in Murcia waarvoor Visser van 2009 tot het faillissement in 2011 speelde. De andere verdachten zijn twee Roemenen van 47 en 60 jaar.

Onder druk

Ondernemer Severein zou via Cuenca hebben geïnvesteerd in een marmerhoeve van de voormalige eigenaar van de volleybalclub, Evedasto Lifante. Het lijkt erop dat Cuenca rommelde met de eigendomspapieren en dat Severein zijn geld terugwilde.

Over het ‘zakelijk conflict’ doen verschillende versies de ronde. Cuenca zou de twee Roemenen hebben ingehuurd om Severein onder druk te zetten. De onderhandelingen in een vakantieappartement zouden gruwelijk uit de hand zijn gelopen.

Een andere mogelijkheid is dat de Roemenen optraden als huurmoordenaars. Een derde versie wil dat Cuenca geld schuldig was aan de Roemenen en ze had wijsgemaakt dat ze daarvoor bij Severein moesten zijn.

Verhoorplan

Op grond van de ernstige verminkingen van vooral Severein speculeren de media over dagenlange martelingen. Severein had onder meer een gebroken kaak en er waren tanden uitgetrokken. Beide lichamen waren in delen begraven.

Wat er precies in het appartement is gebeurd, moet nader onderzoek uitwijzen. De drie verdachten worden gehoord. Met een goed verhoorplan kan de recherche proberen de waarheid over motief en toedracht boven water te krijgen.

Ook het technisch onderzoek levert vaak bruikbare aanwijzingen op. Het appartement was schoongemaakt, maar met de chemische stof luminol kunnen eventuele bloedsporen weer zichtbaar worden gemaakt. Een bloedspattenpatroon kan veel vertellen over onder meer de positie van de slachtoffers toen ze werden aangevallen. Sectie van de lijken kan uitsluitsel geven over de doodsoorzaak en wellicht het tijdstip van overlijden.

Lugubere details

Eén van de vragen is of de twee langdurig zijn gemarteld of dat hun lichamen na hun dood in stukken zijn gehakt voor het vervoer naar hun ‘graf’. Het zijn lugubere details, maar antwoord op die vragen is van belang voor de rechtszaak en voor de uiteindelijke straf.

Zijn Severein en Visser in de val gelokt door gewetenloze criminelen? Was Cuenca de kwade genius of speelde hij onder één hoedje met de twee Roemenen? Liep een zakelijk gesprek onbedoeld uit de hand? Gelukkig liegen sporen niet.