Schandaal: politievrijwilliger ingepalmd door advocaten

22 juni 2017Leestijd: 2 minuten
ANP

De 63-jarige politievrijwilliger Carla T. speelde jaren gevoelige informatie door aan een advocatenkantoor. Zo hadden de advocaten een enorme voorsprong op de concurrentie.

Woensdag hoorden twee advocaten – Patricia B. (60) en Jan A. (42) – de officier van justitie 200 uur onvoorwaardelijke taakstraf tegen hen eisen. De Telegraaf meldt dat de advocaten worden verdacht van omkoping, het witwassen van politiedossiers en leidinggeven aan verboden gedragingen. Jos Rijser, advocaat van Carla T., zegt in een interview met Elsevier Weekblad dat de zaak ‘enorm wordt opgeblazen’. Rijser zegt dat de werkwijze van de advocaten vanaf 2005 gebruikelijk was.

Ingepalmd

T. werkte tussen 2010 en 2012 als vrijwilliger bij politie Amsterdam-Amstelland en daarvoor bij Slachtofferhulp Nederland. In die periode werd zij ingepalmd door Patricia B. en Jan A. Zo hielpen de advocaten Carla T. bij het opzetten van haar eigen stichting. Later vroegen ze haar om dossiers door te spelen, waarvoor zij werd betaald.

Patricia B. en Jan A. waren werkzaam bij advocatenkantoor Hampe Meyjes in Amsterdam, dat inmiddels is opgeheven. De advocaten specialiseerden zich onder meer in aansprakelijkheid en letselschade.

Bij dat soort zaken is de hoeveelheid informatie die een advocaat tot zijn beschikking heeft, cruciaal. Door T. hadden de advocaten een voorsprong op de concurrentie en deden goede zaken.

8 euro

Opvallend is dat T. ook dossiers lekte die gewoon konden worden opgevraagd via de Stichting Processen-Verbaal, voor een bedrag van 8 euro. Carla T. was zelf ‘niet in staat’ de rechtszaak bij te wonen.

Aanvankelijk werden er meer advocaten verdacht, maar die zaken zijn geseponeerd.