nederland

Leidschendam-Voorburg schrapt SS’ers op oorlogsmonument

19 april 2017Leestijd: 2 minuten

Op een Tweede Wereldoorlog-monument in de gemeente Leidschendam-Voorburg prijken al jaren de namen van drie SS’ers.

Dat maakte het AD vanmorgen bekend. De Historische Vereniging Voorburg ontdekte de namen na uitvoerig onderzoek. De mannen staan vermeld op een lijst van oorlogsslachtoffers uit Leidschendam-Voorburg. Het Instituut voor Oorlogs-, Holocaust en Genocidestudies (NIOD) heeft de namen bevestigd.

Gesneuveld aan het Oostfront

Het gaat om J. Grondel, P.L. van Iren en J.H.P. van As, die in dienst waren van de SS. Hubert Berkhout, onderzoeker bij het NIOD, zegt in een interview met Elsevier.nl dat de mannen sneuvelden aan het Oostfront in de strijd tegen de Sovjet-Unie. Rouwadvertenties uit die tijd en artikelen uit de NSB-krant Volk en Vaderland bevestigen dit.

Ook de naam van zwarthandelaar G. Olsthoorn wordt van het monument verwijderd. De man kwam om het leven in een gevecht met het verzet.

400 slachtoffers

Op het monument staan zo’n 400 namen van slachtoffers, waaronder Joden, verzetsmensen en Nederlandse militairen. Het tien jaar oude gedenkteken staat in het park Sijtwende in Voorburg. De makers van het monument vermeldden alle mensen uit Leidschendam-Voorburg die omkwamen in de oorlog, maar onderzochten niet de achtergrond van deze personen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De gemeente laat de namen nog voor de Nationale Dodenherdenking op 4 mei verwijderen door een gespecialiseerd bedrijf. Ook andere fouten – zoals verkeerd gespelde namen en incorrecte jaartallen – worden gecorrigeerd. Bovendien komt er een aantal nieuwe namen op het gedenkteken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.