Van Rey: ‘Informatie lekken is doodnormaal in Nederland’

04 april 2016Leestijd: 2 minuten
Van Rey zei dat het proces een enorme 'impact' op zijn gezin heeft gehad Bron: ANP

Ex-VVD’er Jos van Rey, die vandaag eindelijk voor de rechtbank verscheen, beweert dat het lekken van informatie bij benoemingen compleet normaal is in de Nederlandse politiek.

Dat zei Van Rey (70) tijdens de eerste zittingsdag van zijn strafproces.  In de rechtbank van Rotterdam besprak de rechter op maandag de rol van Van Rey in de burgemeestersbenoeming in Roermond in 2012.

De omstreden politicus gaf volgens het Openbaar Ministerie (OM) twee sollicitatievragen door aan toenmalig partijgenoot en burgemeesterskandidaat Ricardo Offermans.

Klankbord

Met zijn acties zou de voormalige VVD-wethouder de Gemeentewet hebben overtreden en zijn positie hebben misbruikt, maar Van Rey noemt die wet ‘achterhaald’. Ook zei hij dat iedereen in de politiek aanstellingen onderling overlegt.

Er is niemand in Nederland die ervan opkijkt

‘Neemt u van mij nou maar aan dat het bij andere partijen ook zo gaat,’ zei Van Rey tegen de rechter. ‘Het gebeurt bij alle politieke benoemingen. Lokaal, provinciaal en landelijk.’ De voormalig politicus hield in de rechtbank vol dat hij alleen als klankbord voor Offermans fungeerde.

Boos

Van Rey heeft zich sinds het begin van het strafrechtelijke onderzoek boos en verontwaardigd uitgesproken over het OM. Op maandag herhaalde hij de woorden die hij in 2013 al sprak: ‘Ik ben vermoord, maar ik leef nog.’

Hoewel het onderzoek tegen de voormalige wethouder in 2012 al begon, gaat de rechtszaak pas vier jaar later van start. De rechter heeft Van Rey gegarandeerd dat het een eerlijk proces zal worden.

Lees ook: Wie is Jos van Rey? En drie andere vragen over het strafproces

Het OM verdenkt de politicus niet alleen van het sjoemelen met de burgemeestersbenoeming, maar ook van het aannemen van smeergeld van zijn vriend, ondernemer Piet van Pol, het ronselen van stemmen, en het witwassen van 175.000 euro.