Onrust bij PvdA: groep leden wil van Samsom af

07 maart 2016Leestijd: 2 minuten
''

Vanuit de eigen partij komt steeds meer kritiek op PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom. Een groep leden roept Samsom in een brief op om zich niet verkiesbaar te stellen bij de volgende verkiezingen.

De PvdA heeft ‘een ernstig probleem als het gaat om de geloofwaardigheid, betrouwbaarheid en herkenbaarheid’, zo schrijven de initiatiefnemers onder de naam ‘Linksom! In de PvdA’. Partijprominenten Sander Terphuis en Gerard Bosman – die al langer kritiek hebben op Samsom – stuurden de brief naar de Tweede Kamerfractie en het partijbestuur.

Geen wonder

‘Diederik gaat geen tweede maal een verkiezingswonder organiseren, zelfs als de economie nog wat aantrekt’, schrijven ze. ‘Het is tijd om het belang van de partij boven dat van de partijleider te stellen.’

De directe aanleiding voor de brief is het laatste proefballonnetje van Samsom. Afgelopen week kwam de fractievoorzitter met het plan om een luchtbrug voor migranten uit Turkije in te stellen. Na druk van de VVD stemde zijn partij in de Tweede Kamer op dezelfde dag tegen het voorstel.

Veel kritiek

Het is onduidelijk hoeveel PvdA’ers het initiatief steunen, maar eerder spraken ook andere prominenten zich uit tegen een verlengd voorzitterschap van Samsom. Felix Rotterberg zei vorig jaar dat Lodewijk Asscher een betere leider zou zijn, Samsom noemde hij ‘de bedrijfsleider van dit kabinet’. Kamerlid Jacques Monasch zei in februari in het ADdat ‘alleen Ahmed Aboutaleb of Eberhard van der Laan de partij zou kunnen redden’.

De PvdA vierde onlangs haar 70-jarig bestaan, maar er is weinig reden tot vreugde. In de peilingen kwam de partij zondag uit op een historisch dieptepunt: 8 zetels. Bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen kreeg de partij nog 36 zetels. De partijtop heeft wel zijn steun uitgesproken voor Samsom.