Verveling en vechtpartijen onder asielzoekers in Nijmegen

03 november 2015Leestijd: 2 minuten
Asielzoekers bij kamp Heumensoord 'ANP'

In het Nijmeegse migrantenkamp Heumensoord zijn in de nacht van maandag op dinsdag vechtpartijen uitgebroken waarbij twintig asielzoekers met elkaar op de vuist gingen.

De ruzie ontstond nadat een beschonken Eritreeër irritatie opwekte bij een groep kaartende Syriërs, schrijft de Gelderlander. De relschoppers gooiden met stoelen en stenen naar elkaar tijdens het gewelddadige incident.

Bewakers van Heumensoord probeerden de gewelddadige ruzies op te lossen, maar hadden niet genoeg mankracht om de gemoederen te sussen. Vijf surveillancewagens van de politie moesten er aan te pas komen om de rust te laten terugkeren.

Verveling

De opvanglocatie in Nijmegen is de grootste van Nederland en kan plaats bieden aan drieduizend mensen. Mede door de grote capaciteit heerst er veel verveling onder asielzoekers.

Omdat de vrijwilligers van het kamp dagelijks veel nieuwe aanmeldingen krijgen voor activiteiten, zijn de inschrijvingen hiervoor stopgezet. De organisatie probeert nu een systeem te creëren waarbij iedereen gelijke kansen op activiteiten krijgt.

Protesten

Drie weken geleden kwam een groep van zo’n honderd migranten in opstand in Heumensoord, omdat ze ontevreden waren over de omstandigheden in het verblijf. Hun onvrede uitten ze via spandoeken tijdens een protestmars in de buurt van het kamp.

De asielzoekers wilden dat er iets gedaan werd aan de kou in de tenten en de magere voorzieningen. Ook waren ze ontevreden over het eten, omdat ze bang waren dat ze varkensvlees voorgeschoteld kregen.

Asscher

Minister Lodewijk Asscher (PvdA) van Sociale Zaken vindt de opvang in Heumensoord ‘sober, maar goed genoeg’. Asscher bezocht het tentenkamp maandag vluchtig. ‘Het kamp ligt prachtig in de bossen. Ik zag kinderen op fietsen die geschonken waren door Nijmeegse inwoners,’ zei hij tegen de Gelderlander.

De PvdA’er was complimenteus over degenen die verantwoordelijk zijn voor de opvanglocatie. ‘Zeker als je bedenkt in wat voor korte tijd dit is neergezet. Een indrukwekkende prestatie van de professionals en vrijwilligers.’