‘Van Dam nieuwe staatssecretaris Economische Zaken’

02 november 2015Leestijd: 1 minuut
'ANP'

Martijn van Dam (PvdA) volgt partijgenoot Sharon Dijksma op als staatssecretaris van Economische Zaken. Dijksma wordt staatssecretaris van Infrastructuur.

Maandagochtend schreef De Telegraaf al over de nieuwe bezetting van de kabinetsposten. Bronnen in Den Haag hebben het nieuws inmiddels bevestigd. Beide staatssecretarissen worden waarschijnlijk later deze week officieel benoemd.

Wilma Mansveld trad vorige week woensdag af als staatssecretaris. Diezelfde dag werd de naam van Dijksma genoemd als opvolger. Mansveld kondigde haar ontslag aan nadat de parlementaire enquêtecommissie een kritisch rapport presenteerde over hogesnelheidstrein Fyra. De commissie was niet alleen kritisch op Mansveld, maar ook op haar voorgangers.

Politieke loopbanen

Sharon Dijksma (44 jaar) komt daardoor op een positie met een gevoelige portefeuille terecht. Eerder was ze werkzaam als staatssecretaris van Onderwijs. Kinderopvang, speciaal en primair onderwijs zaten toen in haar portefeuille. Na een korte afwezigheid op het Binnenhof werd Dijksma in 2012 aangesteld als staatssecretaris van Economische Zaken. De PvdA acht haar nu in staat de schade rondom het vraagstuk van de Fyra op te lossen.

Martijn van Dam (37 jaar) is twaalf jaar Tweede Kamerlid geweest en gaat zich opmaken voor zijn eerste aanstelling als staatssecretaris. In 2012 stelde Van Dam zich beschikbaar om Job Cohen op te volgen als fractievoorzitter van de PvdA, maar Diederik Samsom kreeg de meeste stemmen van de leden. In het huidige kabinet is Van Dam vicefractievoorzitter van de sociaaldemocraten.

Van Dam en Dijksma kennen elkaar goed. Laatstgenoemde ontfermde zich als mentor over Van Dam voor hij in 2003 Tweede Kamerlid werd.