Rechter Judith Swinkels (D66) neemt plaats in Tweede Kamer

03 november 2015Leestijd: 1 minuut
'ANP'

Judith Swinkels zit vanaf dinsdag in de Tweede Kamer. De 54-jarige jurist volgt Magda Berndsen op, die het parlement verliet, omdat zij het wat rustiger aan wilde doen.

Swinkels wordt, net als Berndsen, woordvoerder Veiligheid en Justitie. ‘Het is een voorrecht om als Kamerlid aan de slag te mogen. Ik kijk uit naar de samenwerking met mijn nieuwe collega’s, zowel binnen D66 als daarbuiten,’ zegt zij in een reactie op de website van D66.

Rechter

Het nieuwe Kamerlid is sinds 2002 rechter in Haarlem, en volgde haar rechtenstudie aan de Rijksuniversiteit Leiden. Tijdens haar studie was ze lid van vereniging Minerva.

Swinkels was werkzaam in de sector civiel, familie en jeugd van de rechtbank. Daarvoor was zij vijftien jaar actief als advocaat. Ook werkte zij drie jaar voor de autoriteit Consument en Markt. Swinkels werd geboren in Tilburg. In die Brabantse stad groeide ze ook op. Ze woont nu in Heemstede.

Ervaren

Partijleider Alexander Pechtold prijst de ‘ervaren’ nieuwkomer. ‘Met Judith is de D66-fractie een fijne en kundige collega rijker. Ze brengt veel ervaring mee uit de justitiële praktijk.’

Hij denkt dat de rechtsstaat bij haar in goede handen zal zijn. ‘Ik kijk uit naar de samenwerking met haar.’ In 2012 stond Swinkels op de D66-kandidatenlijst voor de Tweede Kamer. De partij heeft twaalf zetels in de Tweede Kamer.