Politie controleert ‘alternatieve’ Kristallnacht-herdenking

04 november 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De politie houdt een oogje in het zeil bij een ‘alternatieve’ herdenking van de Kristallnacht, die wordt gehouden in Amsterdam. De reden is de komst van de Israëlisch-Arabische parlementariër Haneen Zoabi.

‘Bij strafbare feiten wordt zo mogelijk direct en zichtbaar opgetreden,’ laat de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) weten, schrijft De Telegraaf woensdag.

Omstreden

Zoabi is omstreden, vanwege de uitspraken die zij deed. Onlangs nog riep Zoabi op om het Palestijnse geweld te laten escaleren tot een ‘echte Intifada’ tegen Israël.

Dat lokte onmiddellijk een reactie uit van premier Benjamin Netanyahu, die justitie de opdracht gaf een strafrechtelijk onderzoek in te stellen. Dit soort ophitsingen en oproepen tot geweld laat ik echt niet zomaar passeren, sprak hij.

Grenzen

Van der Laan zegt dat Zoabi dezelfde behandeling kan verwachten als haatimams en andere omstreden sprekers, als zij met hun uitspraken de juridische grenzen overtreden. De politie en het Openbaar Ministerie zijn beducht op uitspraken als ‘Dood aan de Joden’ en andere antisemitische uitspraken – die al eens eerder klonken, bijvoorbeeld bij een Gaza-protest in Den Haag, juli vorig jaar.

De bijeenkomst wordt georganiseerd door het Platform Stop Racisme en Uitsluiting, dat op zijn website schrijft dat het ‘gezien de actualiteit nu onvermijdelijk is het racisme in Israël ter sprake te brengen’.  Dat is volgens deze club ook precies wat Zoabi gaat doen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De herdenking is zondagmiddag 8 november, een dag vóór de officiële bijeenkomst, die uitsluitend is gewijd aan de slachtoffers van de Holocaust. Deze bijeenkomst is bij de Portugese Synagoge in Amsterdam, waarna er een kranslegging is op de binnenplaats van de Hollandsche Schouwburg.

Gebroken glas

De Kristallnacht (‘Nacht van het gebroken glas’) verwijst naar de dramatische gebeurtenissen in de nacht van 9 op 10 november 1938. De nazi’s organiseerden een gerichte actie tegen de Joodse bevolking in Duitsland. In heel het land werden Joden belaagd, synagogen in brand gestoken en duizenden winkels, bedrijven en andere eigendommen van Joden vernield.

Tijdens deze beruchte nacht werden meer dan negentig Joden vermoord. Propaganda-minister Joseph Goebbels is vermoedelijk het brein achter de pogrom, na toestemming van Adolf Hitler.