nederland

Paniek door verdachte auto bij Paleis van Justitie in Amsterdam

16 november 2015Leestijd: 2 minuten

De politie rukte maandagochtend uit naar het Paleis van Justitie in Amsterdam, omdat daar een auto uit de Belgische wijk Molenbeek was aangetroffen. Een vluchtauto van de terroristen achter de aanslagen in Parijs was ook in die wijk geregistreerd.

Toen medewerkers maandagochtend om 07.00 uur het Paleis wilden openen, vonden zij een auto met Belgisch nummerbord bij het gebouw. Vanwege de gebeurtenissen in Parijs werd onmiddellijk gedacht aan een bomauto en ondernamen medewerkers actie.

Eigen onderzoek leverde niets op: de auto was leeg en er was geen breekschade, doorgelust contact of gereedschapssporen bij de kentekenplaten aangetroffen. Toch lichtten leden van het Paleis de politie in.

Politie

Volgens een intern bericht van het Paleis hebben agenten het kenteken nagetrokken, waaruit bleek dat de auto stond geregistreerd in Molenbeek. Een auto van de terroristen in Parijs staat ook in deze wijk geregistreerd.

De politie heeft de openbare routes onmiddellijk afgesloten, waardoor mensen niet meer via de hoofdingang en de personeelsentree konden binnenkomen. Daarna heeft het Expertteam Explosieven de situatie gecontroleerd.

‘De auto stond geparkeerd op een plek waar hij niet hoorde,’ zegt woordvoerder van de politie Rob van der Veen tegen Elsevier. De explosievendienst heeft geen bommen gevonden, maar de Belgische auto is wel weggesleept. Rond 08.50 uur werd de situatie vrij gegeven.

Bomauto

Ook in Brussel was vandaag ophef over een fout geparkeerde auto, waardoor de Belgen een bomalarm afkondigden. Het zou gaan over een grijze Volkswagen Golf met Frans nummerbord, geparkeerd bij de Josef II-straat en de Tweekerkenstraat in het centrum van de Belgische hoofdstad.

Een robot van de ontmijningsdienst van het Belgische leger heeft de auto gecontroleerd. De dienst veroorzaakte een kleine ontploffing om een verdacht pakketje in de auto te openen. Volgens berichten op sociale media is er niets verdachts gevonden.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.