Oppositiepartijen eisen meer geld voor veiligheid na ‘Parijs’

19 november 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Na de aanslagen in Parijs moet het kabinet meer geld vrijmaken voor politie en justitie, vinden oppositiepartijen CDA, SP en D66. Regeringspartijen VVD en PvdA overwegen nu om een deel van de geplande belastingverlaging over te hevelen naar het ministerie van Veiligheid en Justitie.

‘Ook voor “Parijs” was duidelijk dat er geld bij moest, maar nu helemaal,’ zegt CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma tegen het AD. ‘Als de premier zegt: we zijn in oorlog, dan moet je wat aan de justitieketen doen.’

Dinsdag kwamen de coalitiepartijen VVD en PvdA overeen dat het ministerie van Veiligheid en Justitie 200 miljoen euro extra krijgt in de volgende begroting. Oppositiepartijen CDA, SP en D66 zeggen dat niet voldoende te vinden en dreigen de begroting in de Eerste Kamer weg te stemmen.

Belastingverlaging

Wat de regeringspartijen betreft is het een optie om te schuiven met het geld dat bedoeld was voor de belastingverlaging van vijf miljard euro. Dat plan wordt naar verwachting in december weggestemd in de Eerste Kamer.

De Telegraaf meldt dat veel partijen akkoord zouden gaan met het plan om een deel van dat geld naar veiligheid en justitie te sturen. Na de aanslagen in Parijs heeft de terreurdreiging hoge prioriteit, aldus VVD-fractieleider Halbe Zijlstra. Donderdag debatteert de Tweede Kamer over de terreurdreiging in Nederland.

Meer agenten

Ook politiebond ACP zegt meer geld voor veiligheid te willen. De bond zegt onder meer dat 1.500 nieuwe agenten nodig zijn, en dat snel wapens en munitie moeten worden aangeschaft.

Volgens ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp zitten de roosters van agenten propvol, waardoor er een tekort is aan wijkagenten. ‘Dat is juist nu onacceptabel, aldus Van de Kamp.