Openingskoers aandeel ABN AMRO iets hoger dan verwacht

20 november 2015Leestijd: 2 minuten

Bij de beursgang vrijdagochtend om 9.00 uur was de waarde van een aandeel ABN AMRO 18,18 euro. Dat is iets hoger dan de 17,75 euro per stuk waarvoor de staat de aandelen verkocht. Vanaf het moment dat de beurs opende, is de bank voor 20 procent geprivatiseerd.

Voor de beursgang maakte ABN AMRO bekend dat de aandelen voor 17,75 euro per stuk zijn verkocht. De gehele bank was daardoor 16,7 miljard euro waard. De beurs toont nu aan dat de bank iets hoger wordt gewaardeerd; zo’n 17 miljard euro.

Toekomst

Vooralsnog lijkt het erop dat de banken die ABN AMRO naar de beurs brachten, de prijs goed hebben ingeschat. Na de opening op 18,18 euro blijft de lijn redelijk stabiel tussen 18 en 18,35 euro per aandeel.

Momenteel staat de bank genoteerd op de Amsterdamse effectenbeurs. Als de vraag groot is, zal het concern doorschuiven naar de AEX.

20 procent

Van de 940 miljoen aandelen heeft de Nederlandse overheid nu 20 procent naar de beurs gebracht. Begeleidende banken hebben de mogelijkheid om 3 procent extra te kopen, maar minimaal 77 procent van de aandelen blijft voorlopig staatseigendom.

De overige aandelen zullen de komende jaren in aparte stukjes op de markt worden gebracht. De overheid hoopt dat de aandeelwaarde zal stijgen, zodat zij de resterende aandelen voor een hoger bedrag kunnen verkopen.

Crisis

ABN AMRO was sinds 2008 volledig in handen van de staat, omdat de bank door de economische crisis niet meer op eigen benen kon staan. De overheid heeft ongeveer 28 miljard euro aan de bank uitgegeven.

Met deze koers zal de staat geen winst maken op verkoop van ABN AMRO. De bank is ook veel kleiner dan vroeger: eind 2006 werkten 107.000 mensen in 50 landen voor de bank, in 2014 waren er nog maar 22.000 werknemers in 21 landen.