OM: geen onderzoek nalatigheid MH17

02 november 2015Leestijd: 2 minuten

Het Openbaar Ministerie (OM) start geen strafrechtelijk onderzoek naar mogelijke nalatigheid rond de ramp met Malaysia Airlines vlucht MH17. Justitie ziet geen aanleiding om betrokken partijen te onderzoeken.

Dat meldt het OM maandag aan nabestaanden van de ramp.

Nalatigheid

Justitie ziet geen reden om betrokken partijen te vervolgen wegens nalatigheid. Het gaat dan vooral om KLM en de Nederlandse staat. Nalatigheid onderzoeken van bijvoorbeeld Oekraïne is lastig, zegt het OM.

Het OM zou dat alleen kunnen doen als een Nederlander in ons land of in het buitenland of een buitenlander in Nederland de ramp had kunnen voorzien en ook zelf had kunnen voorkomen.

Geen onderzoek

Het OM is tot de conclusie gekomen dat er geen aanleiding is voor een strafrechtelijk onderzoek. Ook het onlangs verschenen rapport over de ramp van de Onderzoeksraad voor Veiligheid biedt daar volgens het OM geen aanknopingspunten voor.

Het rapport wijst wel met een beschuldigende vinger naar de autoriteiten in Kiev die het luchtruim boven het oosten van Oekraïne hadden moeten sluiten. Maar de luchtvaartmaatschappij Malaysia Airlines/KLM en de Nederlandse staat valt niets te verwijten, zo oordeelde het OVV-rapport. De Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) wist weliswaar dat de pro-Russische separatisten hun wapenarsenaal in de maanden voor de crash aan het uitbreiden waren, maar had geen aanwijzingen of aannames dat de burgerluchtvaart in gevaar zou kunnen zijn.

Volgens regels

Ook de persconferentie van NAVO-generaal Mark Breedlove was volgens de OVV geen aanleiding om aan te nemen dat er langeafstandsraketten aanwezig zouden zijn. De termen ‘vehicle-borne capability’ en ‘air-defence vehicles’ die de generaal gebruikte, zijn volgens de OVV ‘algemene termen’ en duiden niet specifiek op langeafstandswapens.

Malaysia Airlines plande de vlucht volgens de OVV volgens de regels van de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie (ICAO). Het ontbreken van een strafrechtelijk onderzoek staan civiele claims overigens niet in de weg.