Nederland haakt aan bij levendige industrie in migranten-apps

05 november 2015Leestijd: 2 minuten

Refugee Buddy App wordt de Nederlandse voorlichtingsapp voor migranten. Ze geeft informatie over asielprocedure, verblijfplaats en faciliteiten als supermarkten en moskeeën. Andere landen ontwikkelden al eerder informatieapps.

De Nederlandse app geeft ook informatie over verkeer, vervoer, medische voorzieningen en de Nederlandse cultuur. Een redactie van vrijwilligers zal daarnaast voor de nieuwsvoorziening zorgen. Refugee Buddy App zal vanaf eind november beschikbaar zijn in het Arabisch, Frans en Engels.

De app is gemaakt door het Rode Kruis, in samenwerking met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), VluchtelingenWerk Nederland en migranten zelf.

De groepen gaven aan dat de behoefte aan informatie groot is. In Nederland wordt het aantal migranten met smartphone op 90 procent geschat. Andere landen produceerden al eerder informatieapps.

Turkije: Gherbetna

Gherbetna is een gratis app, ontwikkeld door een Syriër die al langere tijd in Turkije woont. De app helpt Syriërs bij het zoeken naar banen, diensten, winkels en taalcursussen. Ook is er een forum waarop gebruikers vragen kunnen stellen.

Volgens het Amerikaanse mediabedrijf Buzzfeed is het populairste aspect de knop ‘help me’. Daarmee kun je aangeven waar je bent en wat je wilt doen. Vervolgens geeft de app stapsgewijs aan hoe je bijvoorbeeld aan een Turkse werkvergunning moet komen.

Hongarije: InfoAid

InfoAid geeft in het Arabisch uitleg over zaken als drinkwater en treinkaartjes. Ook houdt de app de gebruikers op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het migratieprobleem.

Duitsland: Welcome-App Germany

De welkom-app geeft relevante informatie over Duitsland. Zo vertelt de app over rechten en plichten, hulpverlening en worden de grootste Duitse steden en regio’s beschreven. De app is beschikbaar in het Frans, Arabisch, Engels, Russisch en Duits.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

In Duitsland wordt ook gebruikgemaakt van de Oostenrijkse appHallo Deutsch. Deze is speciaal ontwikkeld voor kinderen en probeert met foto’s, geluiden en Duitse woorden de integratie te versnellen.

Sociale media

Migranten komen ook middels andere sociale media aan informatie. Via WhatsAppgroepen kunnen zij continu contact houden en elkaar op de hoogte brengen van de laatste ontwikkelingen. Ook zijn er facebookgroepen waarop nieuws wordt doorgegeven.