nederland

Miljoenen Nederlanders moeten bijbetalen als belastingplan faalt

18 november 2015Leestijd: 2 minuten

Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) zegt dat burgers in 2017 honderden euro’s moeten bijbetalen als het belastingplan niet doorgaat. Reden: de belastingdienst heeft bij voorlopige aanslagen over 2016 al rekening gehouden met belastingverlaging.

Wiebes vecht sinds Prinsjesdag voor het belastingplan van 2016, dat onder meer 35.000 banen en een belastingverlaging belooft. Zo zouden tweeverdieners tot 1.400 euro minder hoeven te betalen.

De belastingdienst stuurt jaarlijks een voorlopige belastingaanslag, waardoor burgers weten hoeveel belasting zij dat jaar moeten betalen. Nu blijkt dat de belastingdienst in de voorlopige aanslagen van 2016 al rekening heeft gehouden met belastingverlaging. Als het parlement Wiebes’ belastingplan afkeurt, zullen vier miljoen foute aanslagen worden verstuurd.

Strijd

Het is voor Wiebes niet makkelijk om zijn belastingplan door het parlement te krijgen. Sinds Prinsjesdag heeft hij aanpassingen gemaakt om de Tweede Kamer tegemoet te komen, zoals verhogingen van kinderbijslag en kinderopvangtoeslag. Tot vandaag leidden die aanpassingen tot niets.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Nu heeft de Tweede Kamer het belastingplan eindelijk aangenomen: de VVD, PvdA en CDA stemden voor, waardoor met 92 van de 150 zetels een meerderheid is behaald. Toch is Wiebes nog niet klaar, want de Eerste Kamer moet het voorstel ook goedkeuren. Daar hebben de drie partijen met 33 van de 75 zetels geen meerderheid.

Belastingdienst

De fiscus is al maanden bezig met een herprogrammering om het nieuwe belastingplan vanaf 2016 te kunnen uitvoeren. Als de Eerste Kamer het belastingplan afkeurt, is de dienst niet meer in staat om de herprogrammering ongedaan te maken en zullen ongeveer vier miljoen mensen een foute voorlopige aanslag ontvangen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Volgens Wiebes passen maar weinig Nederlanders hun voorlopige aanslag handmatig aan. Daarom zullen zij pas begin 2017 ontdekken dat ze bijvoorbeeld nog 1.400 euro moeten bijbetalen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.