nederland

Klagende migranten Den Haag naar andere locatie

13 november 2015Leestijd: 2 minuten

Een deel van de ontevreden asielzoekers die niet tevreden waren over hun nieuwe opvanglocatie in het oude ministerie van Sociale Zaken, zijn overgebracht naar een nieuwe locatie. De Eritreeërs verblijven nu buiten Den Haag.

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) is tot die actie overgegaan op verzoek van de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen (VVD), meldt De Telegraaf.

Protest

Tientallen asielzoekers waren ontevreden over hun nieuwe onderkomen in het Haagse Bezuidenhout en brachten de nacht van woensdag op donderdag daarom buiten door. Gedurende de dag weigerden zij naar binnen te gaan.

Na diverse gesprekken met het COA ging een groep Syriërs wel terug het oude ministerie in, maar de Eritreeërs zetten hun protest door. ‘Wij zijn jullie eten niet gewend, want in Afrika is het eten pittiger,’ zegt een man tegen de krant.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De protesterende migranten zijn niet tevreden over de voorzieningen in het pand. Zo klaagde een vrouw over het feit dat er geen televisies zijn, geen privacy en geen koelkasten in de slaapruimtes zijn.

Het COA zei donderdag dat de televisies en bankstellen zouden worden geleverd, maar dat dit vanwege de grote asielstroom allemaal wat trager gaat.

Sfeer

Hoewel inwoners in de wijk in eerste instantie niet negatief stonden tegenover de komst van honderden asielzoekers in het oude ministerie, is de sfeer inmiddels omgeslagen. Donderdagavond was er een tegendemonstratie van buurtbewoners die boos waren over de negatieve reacties van de migranten.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De politie moest er aan te pas komen om ervoor te zorgen dat de situatie niet uit de hand liep. Van Aartsen liet het onaangekondigde tegenprotest staken, wat tot nog meer onvrede leidde onder buurtbewoners maar de politie had de situatie goed onder controle.

Het was de bedoeling dat er tot 1 januari zeshonderd asielzoekers in het oude ministerie van Sociale Zaken zouden worden opgevangen, maar dat staat nu op losse schroeven.

Wethouder Joris Wijsmuller (Stadspartij) van Wonen zegt dat het COA zich niet heeft gehouden aan afspraken over begeleiding en samenstelling van de groep. De gemeente en het COA gaan vrijdag in gesprek met elkaar.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.