Klagende migranten Den Haag naar andere locatie

13 november 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Een deel van de ontevreden asielzoekers die niet tevreden waren over hun nieuwe opvanglocatie in het oude ministerie van Sociale Zaken, zijn overgebracht naar een nieuwe locatie. De Eritreeërs verblijven nu buiten Den Haag.

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) is tot die actie overgegaan op verzoek van de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen (VVD), meldt De Telegraaf.

Protest

Tientallen asielzoekers waren ontevreden over hun nieuwe onderkomen in het Haagse Bezuidenhout en brachten de nacht van woensdag op donderdag daarom buiten door. Gedurende de dag weigerden zij naar binnen te gaan.

Na diverse gesprekken met het COA ging een groep Syriërs wel terug het oude ministerie in, maar de Eritreeërs zetten hun protest door. ‘Wij zijn jullie eten niet gewend, want in Afrika is het eten pittiger,’ zegt een man tegen de krant.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De protesterende migranten zijn niet tevreden over de voorzieningen in het pand. Zo klaagde een vrouw over het feit dat er geen televisies zijn, geen privacy en geen koelkasten in de slaapruimtes zijn.

Het COA zei donderdag dat de televisies en bankstellen zouden worden geleverd, maar dat dit vanwege de grote asielstroom allemaal wat trager gaat.

Sfeer

Hoewel inwoners in de wijk in eerste instantie niet negatief stonden tegenover de komst van honderden asielzoekers in het oude ministerie, is de sfeer inmiddels omgeslagen. Donderdagavond was er een tegendemonstratie van buurtbewoners die boos waren over de negatieve reacties van de migranten.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De politie moest er aan te pas komen om ervoor te zorgen dat de situatie niet uit de hand liep. Van Aartsen liet het onaangekondigde tegenprotest staken, wat tot nog meer onvrede leidde onder buurtbewoners maar de politie had de situatie goed onder controle.

Het was de bedoeling dat er tot 1 januari zeshonderd asielzoekers in het oude ministerie van Sociale Zaken zouden worden opgevangen, maar dat staat nu op losse schroeven.

Wethouder Joris Wijsmuller (Stadspartij) van Wonen zegt dat het COA zich niet heeft gehouden aan afspraken over begeleiding en samenstelling van de groep. De gemeente en het COA gaan vrijdag in gesprek met elkaar.