Helft van uitgeprocedeerde asielzoekers is ‘kwijt’

12 november 2015Leestijd: 2 minuten
''

In de eerste tien maanden van 2015 zijn meer dan 8.000 asielzoekers in Nederland ongewenst verklaard. Hoewel zij officieel het land hebben moeten verlaten is van de helft volstrekt onbekend of ze wel echt zijn vertrokken.

Volgens cijfers van het ministerie van Justitie en Veiligheid zijn dit jaar ruim 8.100 afgewezen asielzoekers opgedragen Nederland te verlaten. Dat zijn vooral migranten die uit veilige land als Nigeria en Kosovo komen. Dat meldt de NOS.

Een deel daarvan, 2.240 migranten, werd gedwongen te vertrekken. Onder begeleiding van de politie werden zij op het vliegtuig gezet, schrijft het AD. Zo’n 2.000 asielzoekers vertrokken vrijwillig.

Geen toezicht

Maar een groep van zo’n 3.800 migranten werd na afkeuring van de asielaanvraag niet meer gevolgd door de Dienst Terugkeer en Vertrek. Het is daarom onmogelijk na te gaan of ze daadwerkelijk zijn vertrokken of dat ze illegaal in Nederland verblijven.

Het uitzetten van uitgeprocedeerde asielzoekers is in veel gevallen niet eenvoudig, omdat geboortelanden de migranten niet zomaar terugnemen. De procedure daarvoor kan makkelijk maanden duren.

Afrika

Vooral bij asielzoekers uit Afrika komt het voor dat het land van herkomst moeilijk doet. Uit cijfers van de Internationale Organisatie voor Migratie blijkt dat in de top 10 van landen waar uitgeprocedeerde asielzoekers in Nederland naar terugkeren geen enkel land uit Afrika staat.

De asieltop die woensdag en donderdag plaatsheeft op Malta moet daar verandering in brengen. Door de Afrikaanse landen miljarden euro’s te bieden hoopt de EU dat deze landen in de toekomst afgewezen migranten sneller zullen terugnemen.